Egyre nagyobb a konfliktus Párizs utcáin, péntek éjjel már a rohamrendőröknek is be kellett avatkozniuk, könnygázzal próbálták oszlatni a tüntető tömeget. A felháborodott emberek Emmanuel Macron francia elnök lemondását követelik, miközben százával tartóztatják le őket a rendőrök.

FRANCE - PARIS - DEMONSTRATION AGAINST THE USE OF 49.3 BY THE GOVERNMENT FOR THE VOTE ON THE PENSION REFORM FRANCE - PARIS - MANIFESTATION CONTRE LE RECOURS DU 49.3 PAR LE GOUVERNEMENT POUR LE VOTE DE LA REFORME DES RETRAITES
Mindent felgyújtanak Párizsban, amit érnek.
Fotó: Hans Lucas via AFP

A Reuters beszámolója szerint egyesek Hitlernek ábrázolt Macron-babát is dobtak a tűzbe. Mint arról beszámoltunk, mindez annak a következménye, hogy csütörtökön Macron parlamenti szavazás nélkül hirdette ki a nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt többség a törvénytervezet elfogadásához. A francia alkotmányban van egy külön cikkely, amely ezt lehetővé teszi.

A kormány úgy döntött, hogy végrehajtja Macron legfontosabb reformtervezetét, amely a fokozatos emelését irányozza elő 62-ről 64 évre.

A döntéssel szemben nem csupán Párizsban, hanem számos francia nagyvárosban is tiltakoznak, több szektorban pedig sztrájkot terveznek, a pedagógusok munkabeszüntetése akár az érettségi vizsgákat is ellehetetlenítheti.