BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Globális vízválság előtt áll az emberiség

Az ENSZ komor képet fest a növekvő globális vízhiányról. A jelentés szerint a szezonális hiány tovább nő az éghajlatváltozás miatt.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) új jelentése szerint 

a világ lakosságának körülbelül 26 százaléka nem fér hozzá  biztonságos ivóvízhez, és az emberek körülbelül 46 százaléka nem fér hozzá biztonságosan kezelt higiéniai szolgáltatásokhoz. 

Az ENSZ 2023-as vízfejlesztési jelentése az elmúlt közel fél évszázad első, a globális vízhiányról szóló ENSZ-konferenciája előtt jelent meg, amely szerdán kezdődik. A szervezet új jelentésének közzétételekor egy közelgő nemzetközi válságra figyelmeztetett – számolt be a DW.

Fotó: AFP

A jelentés szerint a globális vízfogyasztás évente körülbelül 1 százalékkal nőtt az elmúlt négy évtizedben, és várhatóan 2050-ig hasonló ütemben növekszik. A beszámoló kiemeli a különböző régiókban a víz rendelkezésre állása és felhasználása terén fennálló óriási szakadékot, valamint annak szükségességét, hogy 2030-ra minden ember tiszta vízhez jusson.

Richard Connor, a jelentés főszerkesztője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a célok elérésének becsült költsége valahol évi 600 és 1 ezer milliárd dollár között mozog. 

A világ népességének körülbelül 10 százaléka él olyan országokban, ahol a vízellátás nem megfelelően biztosított.

A vízfogyasztás több mint 70 százalékát a mezőgazdaságban használják fel. A városlakók számának növekedésével azonban a mezőgazdaságból a városi központokba való vízelosztás általános stratégiává vált az édesvízszükségletek kielégítésére – fogalmazott az ENSZ. A jelentés szerint az éghajlatváltozás miatt a szezonális vízhiány növekedni fog azokban a régiókban, ahol jelenleg bőséges – például Közép-Afrikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Amerika egyes részein –, és súlyosbodik ott, ahol már amúgy is hiány van a vízből, mint például a Közel-Keleten vagy a Szaharában. 

Magyar találmány forradalmasíthatja a szennyvíztisztítást

A Water MiniLab vízelemző okosműszere évente kétmillió forintot takaríthat meg a szennyvíztelepeknek, és közben több tonna káros anyagtól óvná meg a környezetet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.