A vád szerint a Fővárosi Állat- és Növénykert volt igazgatója, Szabó Roland majdnem 38 millió forintos kárt okozott. A Magyar Nemzet arról számolt be, hogy miután az ügyészség pénzbüntetés kirovása mellett felfüggesztett szabadságvesztést is kért a költségvetési csalással vádolt igazgatóra, Szabó Roland kifizette az említett összeget.

SZABÓ Roland
Budapest, 2021. november 18.Szabó Roland operatív igazgató a Fővárosi Állat- és Növénykert tízhetes perzsaleopárd-kölykeit bemutató sajtótájékoztatón 2021. november 18-án.MTI/Kovács Attila Budapest, 2021. november 18.
Szabó Roland operatív igazgató a Fővárosi Állat- és Növénykert tízhetes perzsaleopárd-kölykeit bemutató sajtótájékoztatón 2021. november 18-án.
MTI/Kovács Attila
Szabó Roland a Fővárosi Állat- és Növénykert tízhetes perzsaleopárd-kölykeit bemutató sajtótájékoztatóján 2021. november 18-án.
Fotó: Kovács Attila / MTI

Szabó Roland 2019-ben lett a fővárosi állatkert operatív igazgatója, majd 2020-ban a főigazgató-helyettese. Persányi Miklós főigazgató lemondása után nem sokkal a Fővárosi Közgyűlés kinevezte az állatkert élére. Kinevezése után kiderült, hogy 2020 szeptemberében a gyöngyösi rendőrkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt.

Szabó még a korábbi munkahelyén, a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. ügyvezetőjeként követhette el az említett bűncselekményeket. 

Valótlan gazdasági eseményekről szóló számlákkal és azok értékének kifizetésével, valamint a kft. házi pénztárából jogosulatlanul történt készpénzfelvétellel összefüggésben a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. új ügyvezetője tett büntetőfeljelentést ellene. 

A nyomozás azóta is zajlott, az ügyészség pedig idén március 10-én emelt vádat.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Szabó a vádemelés előtti napokban átutalta a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. számlájára a 38 millió forintot. Ezt a bíróság enyhítő körülményként értkelheti az ítélet meghozatalakor.