Közélet

Kiberfegyverekkel hálálják meg az iráni drónokat az oroszok

A két ország a kibertérben is régóta együttműködik, Moszkva azonban eddig tartózkodott a támadófegyverek átadásától.

Oroszország különböző digitális kémprogramokkal segíti Iránt, hogy a perzsa ország a saját belső ellenzékével szemben is fel tudjon lépni. A kiberfegyverek terén való együttműködés azt követően erősödik a két ország között, hogy Teherán drónokkal, lőszerekkel és rövid távú rakétákkal segítette az orosz hadsereget Ukrajnában. Ezért cserébe Irán kiberfegyvereket, a legmodernebb orosz támadóhelikoptereket, vadászgépeket és nagy hatótávolságú rakéták fejlesztéséhez segítséget szeretne kapni.

Puzzle,Made,From,Flags,Of,Russia,And,Iran.,Russia,And
Fotó: Shutterstock

Noha Iránnak önállóan is komoly kapacitásai vannak a digitális térben és régóta együttműködik Oroszországgal e területen, Moszkva mindeddig habozott támadóeszközökkel is segíteni a teheráni rezsimet, attól tartva, hogy a programok a dark web piacterein kötnek ki.

Az Ukrajnában dúló háború kezdete óta az oroszok megfigyelési képességekkel, hazugságvizsgálókkal és hasonló eszközökkel segítették Iránt, valamint vélhetően ellenzéki aktivisták telefonjainak feltörésére alkalmas szoftverekkel is – írja a The Wall Street Journal

Az iráni kormány ezeket az eszközöket és az internet korlátozását egyaránt használta a rendszer ellen lázadó, tavaly óta tartó tiltakozások letörésére és ellenzékiek tömegeinek a letartóztatására.

A Torontói Egyetem Citizen Lab nevű kutatóközpontja olyan dokumentumokat is közzétett, amely szerint az orosz Protei az online tér cenzúrázására alkalmas szoftvereket adott az iráni Ariantel mobilszolgáltatónak. A Citizen Lab szerint a Protei eszközei részét képezik annak a születő mobilhálózatnak, amely lehetővé tenné, hogy az állam közvetlenül figyelje vagy épp zavarja az irániak kommunikációját. Ugyanakkor a cég ügyfelei között az orosz hadügyminisztériumot is megtaláljuk.

 

Drón kiberfegyver Oroszország Irán
Kapcsolódó cikkek