Elbontják a kilencvenéves rákoscsabai Csabagyöngye strandfürdőt, amely a XVII. kerület egykori felkapott fürdőhelye volt – írja a Metropol.

A fürdő a főváros egyik legrégebbi strandfürdője volt, korban a még az I. világháború előtt kialakított, margitszigeti Palatinus Strandfürdőt és a Római-strandot követte.

Wild Swimming Women's Group Autumnal SwimA Wild Swimming Women's Group take an autumnal swim at Hampstead Heath ponds.
csabagyöngye
Fotó: Hollie Fernando (illusztráció)

A lap megkereste az Üdvhadsereg sajtóosztályát, hogy mik a szándékaik a területtel, de egyelőre nem kaptak választ. A cikkben megjegyzik, hogy az 1960-as években még két működő strand volt Rákoscsabán, de napjainkban egy sincsen. A vasútállomásnál a Béke, korábbi nevén Mária strandfürdő, a másik pedig a Lemberg utca és a Csabagyöngye utca sarkán állt. A bontás alatt álló Csabagyöngyének a neve innen származik. A korabeli beszámolók szerint a 90-es években még egy ideig rockkoncerteket is adtak az üresen álló medencékben.  

A fürdő végül 1992-ben zárta be kapuját fürdőhelyként, és azóta az Üdvhadsereg kezelésében áll. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy a veszteségeket a korábbi évek megtakarításaiból finanszírozzák a fürdők. Most egy kvázi tesztidőszak kezdődik a nyitva maradó fürdőkben, ahol további fokozatos áremelésekkel igyekeznek majd kipuhatolni, hogy hol van az a lélektani határ, ameddig több bevétel származik a drágább jegyek értékesítéséből, mint amennyi elúszik a csökkenő vendégszám miatt. A fürdőágazat gyakorlatilag kimaradt a turisztikai mentőcsomagból, ezért több fürdő átmeneti üzemszünetre vált, és félő, hogy elkezdődik az a bezárási hullám, amelyet tavaly sikerült elkerülni.

Tikkasztó nyár jöhet: nem megy 30 fok alá a napi csúcs, készülnek a fürdők

A budapesti fürdők rekordra készülnek augusztusban, de nem csak a hőség miatt. Az atlétikai világbajnokság és a Sziget Fesztivál együtt annyi külföldit hoz a fővárosba, mint még soha.