Közélet

Letartóztattak egy férfit lánya háborúellenes rajza miatt, a kislány árvaházba került

Több ezer embert tartóztattak le a háborúellenes tüntetéseken, és százak ellen indult eljárás az orosz hadsereg lejáratása miatt.

Az orosz hatóságok letartóztattak egy egyedülálló apát, és a lányát árvaházba küldték, miután a kislány háborúellenes képet rajzolt az iskolában – jelentette az OVD-Info független jogvédő szervezet. 

Fotó: Ovdinfo.org

Alekszej Moszkalev és lánya, Masa Moszkaleva 2022 áprilisában került a helyi rendfenntartók figyelmébe Jefremov városában, amikor Moszkaleva egy háborúellenes képet rajzolt hatodikosként, egy művészeti osztály tanulójaként. 

A képen egy ukrán és egy orosz zászló volt látható, amelyre a „nem a háborúra” és a „dicsőség Ukrajnának” felirat volt írva, valamint egy nő, aki gyermekét védi az orosz rakétáktól.

Moszkaleva rajztanára továbbította a képet az iskola igazgatójának, aki jelentette az esetet a hatóságoknak. 

A The Moscow Times cikke szerint napokkal később a kislányt azzal vádolták , hogy „lejáratta” az orosz hadsereget egy háborúellenes megjegyzése miatt, amelyet az orosz Odnoklassznyiki közösségi médiaplatformon írt. Az OVD-Info információi szerint 

a tizenkét éves lányt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztjei látogatták meg az iskolában.

Decemberben a hatóságok büntetőeljárást indítottak a gyerek ellen, akit azzal vádoltak meg, hogy ismételten megsértette a háborús törvényeket, a törvénysértők jelenleg három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók.

Moszkalev és lánya elhagyta a várost, miután házkutatást tartottak náluk, és az apát erőszakosan kihallgatták.

Szerdai letartóztatását követően Moszkalevet a Jefremov Nyomozóbizottság központjába szállították – jelentette az OVD-Info egy helyi forrásra hivatkozva. A kislányt, akit édesapja letartóztatása után egyedül hagytak otthon, később egy jefremovi nevelőintézménybe szállították.

Az orosz törvényhozók nem sokkal azután, hogy az ország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, betiltották azokat a kijelentéseket, amelyek „lejáratják” a hadsereget, vagy „hamis információkat” terjesztenek a fegyveres erőkről. A törvényt ezt követően a háborúellenes megmozdulások elhallgattatására használták országszerte, eddig több száz ember ellen indult eljárás. Oroszországban hosszú börtönbüntetést kaphatnak a katonai szolgálat megtagadói is.

 

árvaház rendőrség orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek