Az orosz törvényhozás átfogó törvényt fogadott el kedden, amely akár 15 évnyi börtönbüntetéssel sújthatja a katonai szolgálat megtagadóit a háború alatt, mivel az ország erőinek jókora harctéri kudarcokkal kell szembenézniük csaknem hét hónappal Ukrajna megszállása után – írja a The Moscow Times

Military exercise "Vostok-2022" begins in Russia
Fotó: Russian Defense Ministry / AFP

Az önkéntes megadást, a háborús fosztogatást 10, illetve 15 év börtönbüntetéssel sújtják, a dezertációt akár 10 évig is büntethetik a parlamentben képviselt összes párt képviselői által készített törvényjavaslat szerint. A szolgálat lelkiismereti okok miatt történő megtagadását háború idején három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtják.

A törvényjavaslat bevezeti az orosz büntető törvénykönyvben korábban nem említett „mozgósítás, hadiállapot és háborús idő” fogalmait Pavel Csikov emberi jogi jogász szerint, aki először számolt be a duma törvénytervezetéről. 

Azok a katonák, akik megtagadják a szolgálatot, hadiállapot nélkül is börtönbe kerülhetnek

– mondta Makszim Grebenyuk katonai ügyvéd a Vyorstka független hírportálnak, rámutatva a jogszabályok nyelvezetére, amely a katonákat „fegyveres konfliktus” idején bünteti.

Oroszország bekebelezné a Donbászt, és jöhet a totális háború

Ezzel véget ér a különleges hadművelet, indulhat a mozgósítás.

A Duma, az orosz parlament alsóháza egyhangúlag megszavazta a törvényjavaslatot – mondta Csikov. Az állami média szerint az orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács várhatóan szerdán fogadja el a törvénytervezetet. A háborús börtön feltételei azon a napon lépnek életbe, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírja a törvényjavaslatot.

A Mukachevo.net beszámolója szerint Ukrajnában sem más a helyzet: öt év börtönre ítélte a Munkácsi Városi-Járási Bíróság azt a 21 éves kárpátaljai férfit, aki megpróbált kibújni a katonai szolgálat alól. Az ukrán katonai ügyészség tájékoztatása szerint a técsői járási lakost a Munkácsi Katonai Kórházban kezelték, amikor bejelentés nélkül elhagyta az egészségügyi intézményt. Ezt követően közel egy éven át bujkált a katonai szolgálat megtagadása miatt. A 21 éves fiatalt végül a rendőrök felkutatták és elfogták. Tettét dezertálásnak minősítették, és büntetőlejárást kezdeményeztek ellene.