Közélet

Joe Bident sejti az Északi Áramlatot ért támadás mögött a Pulitzer-díjas újságíró

Seymour Hersh Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró szerint amerikai szabotázs történhetett tavaly ősszel.

Az amerikai haditengerészet búvárai tavaly júniusban robbanószerkezeteket helyeztek el az Északi Áramlat 2. gázvezeték alatt, a műveletről szóló döntést pedig maga Joe Biden elnök hozta meg – állítja Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró szerdán megjelent cikkében, amelyet az Index szemlézett.

Seymour Hersh Promotes His Book Chain of Command
Fotó: Alex Wong / Getty Images

Az újságíró szerint az amerikai haditengerészet kötelékébe tartozó búvárok „a Baltops hadgyakorlat leple alatt” helyeztek el robbanószerkezeteket az európai gázellátás szempontjából fontos csővezeték alatt 2022 júniusában. A műveletre személyesen Joe Biden adott engedélyt hosszú hónapokig zajló tárgyalásokat követően, amelyek során Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, Antony Blinken külügyminiszterrel és Victoria Nuland politikai ügyekért felelős államtitkárral is egyeztetett az Egyesült Államok hivatalban lévő elnöke.

A haditengerészet tengeralattjáróval robbantotta volna fel a vezetéket, a légierő pedig azt javasolta, hogy repülőgépről dobjanak le rá egy távdetonátorral ellátott bombát.

A fő kérdés nem az volt, hogy végrehajtsák-e a műveletet, hanem az, hogy hogyan lehet úgy kivitelezni, hogy ne maradjon nyoma

– írta Hersh egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Az újságíró megkereste ezzel kapcsolatban a fehér Házat és a CIA-t is, de természetesen mindkét helyen határozottan tagadták a teóriát.

A svéd ügyészség novemberben zárult vizsgálata szerint egyértelműen szabotázs okozta az Északi Áramlat 1. és 2. gázvezetéknél szeptember végén észlelt szivárgást, miután robbanóanyag nyomára bukkantak a rongálás helyszínén.

Az Oroszországot és Németországot összekötő, Balti-tenger alatti vezetékrendszer kráterek közötti csőszakasza megsemmisült, darabjai legalább 250 méteres sugárban szórodtak szét.

 

Seymour Hersh Egyesült Államok szabotázs orosz-ukrán háború Északi Áramlat Joe Biden
Kapcsolódó cikkek