Feloszlatta a montenegrói parlamentet elnöki rendeletében Milo Djukanovic államfő csütörtökön – jelentette a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) az internetes oldalán. 

Montenegrin President Milo Djukanovic
ISTANBUL, TURKIYE - JUNE 07: Montenegrin President Milo Djukanovic talks to press during an exclusive interview in Istanbul, Turkiye on June 07, 2022, regarding the cancellation of the visit of Russian Foreign Minister Sergey Lavrov to Serbia, as Montenegro, North Macedonia and Bulgaria did not allow passage to Lavrov's plane. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Milo Djukanovic montenegrói elnök.
Fotó: Celal Gunes

Montenegrónak tavaly augusztus óta ügyvivő kormánya van, a képviselőház ugyanis nem szavazott bizalmat a Dritan Abazovic vezette kabinetnek. Az országot azonban azóta is ugyanaz a kormány irányítja.

Milo Djukanovic államfő és a parlament többször is vitába keveredett az új kormány megalakítását illetően, arról is lehetett hallani, hogy a köztársasági elnök rendelettel oszlatná fel a képviselőházat, amire a honatyák úgy reagáltak, hogy szűkítették az elnök jogköreit.

Miodrag Lekic néhány nappal ezelőtt közölte a parlamenti pártok vezetőivel, hogy nincs meg a szükséges támogatottsága, így nem tud kormányt alakítani.

Montenegróban vasárnap tartanak elnökválasztást, ezért a hivatalban lévő államfőnek még jogában áll előrehozott választást kiírni. Milo Djukanovic korábban úgy nyilatkozott, előbb a jogászaival egyeztet, hogy éljen-e ezzel a jogával.

Az államfő végül a parlament feloszlatása mellett döntött, az alkotmány értelmében pedig ezt követően legalább hatvan, de legfeljebb száz napon belül meg kell tartani az előrehozott parlamenti választást.