A kínai tudósok két legújabb felfedezés során új vízforrásra utaló nyomokat találtak a Holdon – írja a Global Times. 

Full,Moon,On,The,Water,reflect,On,The,Sea,science,Fiction,Scene,purple
Fotó: Shutterstock

A Chang’e-5 küldetés 1731 gramm ásványi anyagot hozott vissza a Földre a Holdról. 

A Hold északkeleti medencéjében található leszállóhelyen a holdfelszín egyik legfiatalabb bazaltegységét találták, amely gazdag hőtermelő elemekben, például uránban, tóriumban és káliumban.

A Nature folyóiratban hétfőn megjelent jelentésben kínai kutatók és brit partnereik beszámolnak a víz mennyiségéről, hidrogénizotóp-összetételéről és a mag és a perem közötti eltérésekről, amelyeket a Chang’e-5 küldetés által visszahozott holdi talajból kinyert 32 becsapódási gyöngyben mértek.

A gyöngyök a hold talajának összetevői. Ezeknek vízkészletét azonban még nem vizsgálták részletesen, annak ellenére, hogy ezek a gyöngyök potenciálisan jelentős szerepet játszanak a holdfelszíni vízkörforgásban. Ennek a lehetőségnek a vizsgálatára a tudósok a CE5 misszió által visszahozott becsapódási gyöngyök petrográfiájának, főelem-összetételének, Raman-jellemzőinek, vízbőségének és hidrogénizotóp-összetételének szisztematikus jellemzését végezték el, azzal a céllal, hogy azonosítsák és jellemezzék a Hold felszínén hiányzó vízkészletet.

A tudósok becslése szerint a mikroszkópikus gyöngyök által befogadott víz mennyisége a hold talajában elérheti a 270 billió kilogrammot. 

A jövőbeli űrkutatások során a gyöngyöket lehetséges vízforrásként lehet felhasználni az utánpótlás biztosítására – mondta Hui Hejiu, a Nanjingi Egyetem professzora.