Kína ismét távozásra szólította fel a Milius nevű amerikai rombolót, amely behajózott a Dél-kínai-tenger Kína által sajátjának tartott részére – derült ki a kínai védelmi tárca pénteki bejelentéséből, melyben hozzátették, hogy a hajót elküldték. A tájékoztatás szerint a rombolót ismét a Hszisa (Paracel)-szigetek közelében észlelték.

Fotó: AFP

A minisztérium egyik szóvivője egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy sürgősen hagyjon fel az ilyen jellegű provokációval, hozzátéve, hogy amennyiben nem teszi, viselje a következményeket. A kínai hadsereg csütörtökön szintén azt közölte, hogy a romboló engedély nélkül jelent meg a szigeteknél, ahonnan a kínai erők elküldték. 

Az amerikai haditengerészet, ahogyan előző nap, pénteken is tagadta a pekingi állítást, kiemelve, hogy a romboló rutinműveleteket hajtott végre, és „csupán élt hajózási jogával és szabadságával”.

A Dél-kínai-tengerre vonatkozó törvénytelen követelések súlyos fenyegetést jelentenek a tenger szabadságának elvére, beleértve a hajózási, az átrepülési és a kereskedelmi szabadságot, valamint sértik a Dél-kínai-tengerrel határos államok gazdasági szabadságát

 – áll az Egyesült Államok hetedik flottájának közleményében.

„Az amerikai erők napi rendszerességgel hajtanak végre műveleteket a Dél-kínai-tengeren” – tette hozzá az amerikai haditengerészet. Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi tenger szinte egészét magának követeli, és több, hadi célokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.