Közélet

Kitessékelne egy amerikai rombolót a Dél-kínai-tengerről Peking

A területet azonban csak Kína gondolja saját felségvizének, mások nem ismerik el a pekingi igényt.

Távozásra szólított fel egy amerikai rombolót a kínai haditengerészet, mondván az a Dél-kínai-tenger olyan részén tartózkodik, amelyet Kína a sajátjának gondol – derül ki a kínai hadsereg csütörtöki közléséből.

A Milius romboló, még 2018-ban.
Fotó: Garrett ZOPFI / Navy Office of Information / AFP

A tájékoztatás szerint engedély nélkül hajózott be Kína felségvizére a Hszisa-(Paracel-)szigetek közelében az amerikai flotta Milius nevű rombolója, aláásva a békét és stabilitást a forgalmas vízi úton.

A kínai hadsereg déli műveletekért felelős parancsnokságának szóvivője, Tien Csün-li elmondta, hogy a kínai erőket készültségbe helyezték, és hozzátette, hogy csapataik eltökélten védik a Dél-kínai tenger stabilitását.

Peking úgy véli, hogy a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egésze az ő fennhatósága alá tartozik, 

ezért több, hadi célokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. 

A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

Mindezzel párhuzamosan jövő héten megkezdi latin-amerikai körútját Caj Jing-ven tajvani elnök. A politikus Tajpej közép-amerikai szövetségeseinél, Guatemalában és Belize-ben teendő látogatása során a tervek szerint átutazik New Yorkon és Los Angelesen is. Jelentések szerint Kaliforniában találkozhat az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval, amit Pekingben már a kínai szuverenitás megsértéseként értékeltek, és emiatt súlyos aggodalmukat fejezték ki.

 

Tajvan Dél-kínai-tenger Kína
Kapcsolódó cikkek