Közélet

Putyin ironikus meglepetése: feltűnt egy városban, amit épp egy éve romboltak porig az oroszok

Ez az első alkalom, hogy a tavaly kirobbant háborúban megszállt területek egyikén feltűnt az orosz elnök. Vlagyimir Putyint tájékoztatták az orosz erők, hogy miként építik újra Mariupolt, amit épp ők bombáztak le.

Az orosz állami média tudósítása szerint váratlanul feltűnt Mariupolban Vlagyimir Putyin – bár a BBC nem tudta megerősíteni a hír valódiságát, ha ez igaz, akkor az orosz elnöknek ez volt az első látogatása a tavaly kitört háborúban elfoglalt ukrán területek valamelyikén.

PUTYIN, Vlagyimir
Fotó: -

Az időzítés nem véletlen: szinte napra pontosan egy éve rombolták porig az oroszok a kikötővárost,

amelynek a színháza alól ezer embert kellett kimenteni, és brit információk szerint legalább 300-an haltak meg, amikor bombatalálat érte az óvóhelyként használt épületet. Az ukránok szerint az oroszok háborús bűnt követtek el ezzel – nem véletlen, hogy fél Európa letartóztatná az orosz elnököt.

Az orosz beszámolók alapján helikopterrel érkezett meg Putyin, akit tájékoztatták arról, hogyan építik újra a várost, valamint az új lakónegyedek, szociális, oktatási és egészségügyi létesítmények, a közmű-infrastruktúra állapotáról. Erről mi is beszámoltunk korábban videóval, merthogy gyönyörűek lettek az új mariupoli házak, csak kár, hogy néhol a mennyezet a padlóig ér.

Szombaton az orosz vezető a Krím félszigeten tett előre nem bejelentett látogatást, a terület Oroszországhoz csatlakozása ügyében megrendezett referendum kilencedik évfordulóján.


 

orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin Mariupol
Kapcsolódó cikkek