Közélet

Reagált Putyin nukleáris fegyvereket Belarusba helyező tervére a Pentagon

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 25-én azzal fenyegetőzött, hogy országa taktikai nukleáris fegyvereket szándékozik elhelyezni Fehéroroszországban kiképzés céljából.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma március 25-én közölte, hogy semmi jele annak, hogy Oroszország nukleáris fegyverek bevetésére készülne, miután a Kreml bejelentette taktikai nukleáris fegyverek Fehéroroszországban való elhelyezését.

The,Missiles,Are,Aimed,At,The,Sky,At,Sunset.,Nuclear
Fotó: Hamara

Láttuk az orosz bejelentésről szóló jelentéseket, és továbbra is figyelemmel kísérjük ezt a helyzetet

– áll a védelmi minisztérium sajtóirodájának a Reuters által közzétett közleményében .

„Semmi okot nem láttunk saját stratégiai nukleáris pozíciónk kiigazítására, sem arra utaló jeleket, hogy Oroszország atomfegyver bevetésére készülne. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a NATO-szövetség kollektív védelme mellett” – tették hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 25-én azzal fenyegetőzött , hogy országa taktikai nukleáris fegyvereket helyez át Fehéroroszországban kiképzés céljából.

Putyin azt állította, hogy a döntés annak köszönhető, hogy a brit védelmi minisztérium nemrégiben úgy döntött, hogy szegényített uránt tartalmazó lőszert szállít Ukrajnának. Mint korábban megírtuk, a brit hadsereg a Kijevnek küldött Challenger 2-es tankok mellé szegényített uránnal töltött lövedékeket is adományoz. Erről a brit helyettes védelmi miniszter, Anabel Goldie tudatta kollégáját egy parlamenti írásbeli válaszban. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg még a 2022. februári ukrajnai inváziója előtt döntött arról, hogy orosz atomfegyvereket telepít be Fehéroroszországba, és valószínűleg a mostani bejelentés, üzenetküldési stratégiáját szolgálja Ukrajna nyugati szövetségeseivel szemben – áll a Háborúkutató Intézet (IWS) legújabb közleményében.

 

orosz ukrán háború Pentagon atomfegyver
Kapcsolódó cikkek