Közleményben szólította fel a fővárosi képviselő-testületet az Egyesület a Római-partért nevű szervezet, hogy vonja meg a bizalmat a városvezetéstől, mert alkalmatlanok rá. A szervezet szerint a Római-part 70 hektáros területén élő és dolgozó 2000 embert „beletolnak a Dunába, megfosztják őket az árvízvédelemhez fűződő alapvető joguktól, és veszélyeztetik életüket, egészségüket”.

20230302 BudapestLakossági fórum a Római parti gátról Fotó: Máté Krisztián (MK) MW bulvárképen: Az Egyesület a Római-partért ellentüntetése.
Fotó: Máté Krisztián / MW bulvár

Az ügy előzménye, hogy a főváros döntése szerint a Római-part árvízvédelmét ellátó gátrendszert a partvonal helyett a Királyok útja–Nánási út nyomvonalán valósítanák meg, a főpolgármester szerint azért, hogy a folyópart közvetlen környezete változatlan maradhasson. 

A szervezet szerint ezzel egy teljes városrészt romhalmazzá változtatnak, „törvényt sértve és szembemenve egy magasabb rendű jogi kategóriával, a parlament által hozott törvénnyel, mely kimondja, hogy az árvízvédelem nyomvonalát a Duna 50 méteres vonalában kell lefektetni”. 

A Fővárosi Önkormányzat és Óbuda vezetése hazudnak reggel, délben, este, becsapják Budapest polgárságát, megtévesztik Óbuda lakosságát a Római-parttal és a római-parti védelmi nyomvonallal kapcsolatosan

– közölték, feltéve a kérdést, hogy a főváros vezetésének 500 fa többet ér-e, mint 2000 római-parti ember élete. 

A közlemény szerint egyébként a fákat így is, úgy is ki kell vágni a partfal rekonstrukciója és a Sentab-cső cseréje miatt.