Országszerte kidőlt fák, leszakadt vezetékek akadályozzák a közúti és vasúti közlekedést a viharos szél miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). 

A tűzoltók hétfőn délután vasúti sínekre, közutakra kidőlt fák, leszakadt ágak és elektromos vezetékek eltávolításához vonultak ki több helyszínre.

 

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Sopronban lakóház tetejére dőlt egy fa, amely elszakította az elektromos vezetéket. Szintén Győr-Moson-Sopron vármegyében a 83-as főútra dőlt fa, amely egy forgalmi sávot foglalt el. Szombathelyen egy társasház szigetelését bontotta meg a szél.

A Veszprém vármegyei Cseszneken a 82-es főútra dőlt egy fa, és foglalja el teljes egészében az érintett útszakaszt. A Zala vármegyei Bocfölde térségében, Gellénháza és Sárhida között több fa is megdőlt, teljesen elzárva az utat.

A Komárom-Esztergom vármegyei Környén egy üzem öt méter magas fémkapuját tépte le a szél, a lógó kapu veszélyezteti az arra közlekedőket.

A katasztrófavédelem tűzoltó egységei folyamatosan számolják fel a káreseteket – írta az OKF. A viharos időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz. 

A Mávinform azt közölte, hogy a dél-balatoni vonalon, Balatonszárszó és Balatonboglár között szünetel a forgalom, mert Balatonszemes állomáson kidőlt egy fa.

Kaposvár és Jákó-Nagybajom állomás között Kiskorpádnál fa dőlt a felsővezetékre, emiatt átmenetileg szünetel a vonatforgalom. Az érintett szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat. Fejér vármegyében Adony–Rácalmás–Dunaújváros között szünetel a forgalom, mert a viharos szél miatt meghibásodott a felsővezeték. A Budapest–Dunaújváros vonalon késésekre kell számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az erős széllökések veszélye miatt nyolc vármegyére adott ki másodfokú (narancs) riasztást. A Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Vas, Zala és Fejér vármegye után Komárom-Esztergom és Tolna vármegyére is kiadták a másodfokú riasztást. Ezekben a vármegyékben a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.