Visszatér Gary Lineker a BBC televízió legnépszerűbb sportműsorának vezetőjeként – közölte hétfőn a brit közszolgálati médiatársaság és az egykori futballista, jelenlegi műsorvezető.

Fotó: AFP

Lineker a Match of the Day (MOTD) című hétvégi televíziós futballmagazint vezette a televíziónál, ám a BBC felfüggesztette a pozíciójából, miután a harmincas évek Németországához hasonlította a brit kormány bevándorlással kapcsolatos retorikáját, valamint bírálta a kormányzó konzervatívok törvényjavaslatát. A közszolgálati csatorna szerint ezzel a pártatlanság követelményét sértette meg, azonban a focista kollégái kiálltak mellette, és ők sem vállalták a szereplést a műsorban.

Lineker avTwitteren meg is köszönte műsorvezetőtársainak a vele szemben mutatott szolidaritását, felhívva a figyelmet arra, hogy a futball csapatjáték. 

Az eset a vasárnap esti Oscar-gála résztvevőit sem hagyta hidegen, így az Emily Párizsban szereplője, Lucien Laviscount melegebb éghajlatra küldte a brit konzervatívokat a Mirror tudósítása szerint.

A brit kormány e héten ismertetett javaslata értelmében jogilag kötelező lesz mindazok kitoloncolása, akik biztonságos országok érintésével, illegálisan érkeznek brit területre. A készülő törvényi szigorítás alapján azoknak, akik illegálisan lépik át a brit határt, véglegesen megtiltják, hogy valaha is visszatérjenek Nagy-Britanniába, és ha menedékkérelmet nyújtanak be, az külön elbírálás nélkül érvénytelennek minősül. 

A BBC hétfőn közölte, hogy felülvizsgája a közösségi médiával kapcsolatos iránymutatását, különös tekintettel a Linekerhez hasonló szabadúszók esetén, akik nem a hírek vagy a közéleti tartalmak gyártásában vesznek részt.