A fővárosi állatkert oldalához hasonló álprofilt hoztak létre csalók a Facebookon; a napokban felbukkant megtévesztő álprofil szándékosan igyekszik azt a benyomást kelteni, mintha a Fővárosi Állat- és Növénykert hivatalos Facebook-oldala lenne – olvasható az intézmény hétfői közleményében.

Budapest, 2022. január 15.Budapest Főváros Állat- és Növénykertjének főbejárata - melynek szobordíszítményeit Maugsch Gyula készítette (1912) - a főváros XIV. kerületében, a Városligetben. Az eredetileg 1866-ban megnyitott állatkert épületeit és építményeit 2009-ben műemléki védettség alá helyezték.
A Fővárosi Állat- és Növénykert.
Fotó: Róka László / MTI

A Fővárosi Állat- és Növénykert felhívja a figyelmet, hogy jelenleg nyereményjátékot nem szervez. Kérjük, ne dőljenek be a közösségi oldalon létrehozott álprofilnak!

– hívta fel a figyelmet az intézmény. A nyereményjátékban azt állítják, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert játékában 10 × 4 darab jegyet nyerhetnek azok, akik kommentelik az adott posztot, majd a gyanútlan érdeklődőt átcsábítják a Messengerre, ahol két kérdést intéznek hozzá.

Az intézmény már jelezte a visszaélést a közösségi oldal üzemeltetőinek, hétfő délutánig azonban még nem történt érdemi változás.

A kamuprofil készítője a név mellett az intézmény logóját is használja, és részben az állatkert valódi Facebook-oldaláról átvett posztokkal és videókkal – amelyek közül a legkorábbi csak egy hete került fel – igyekszik megtéveszteni a felhasználókat.

Az álprofil URL-címe csaknem azonos, azonban az „állatkert” szó második „l” betűje helyett nagy „I” betű szerepel. Az intézmény a hivatalos Facebook-oldalán és a honlapján is közzétett erre vonatkozó figyelmeztetést, de a médián keresztül is figyelmeztetik az embereket, hogy ne dőljenek be a szándékos megtévesztésnek.

Lemondott az Állatkert operatív igazgatója

Az igazgatót csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolják.