BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Budapest, 2022. április 29.
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Városháza Park tervpályázat eredményhirdetésén a Főpolgármesteri Hivatal udvarán 2022. április 29-én. A pályázatot a Lépték-Terv Tájépítész Iroda nyerte.
MTI/Soós Lajos

A kormány után Karácsony Gergely is konzultációt indít – még a gyerekeket is megkérdezi

Hamarosan levelet kap a főpolgármestertől minden állandó budapesti lakos.

Úgynevezett online lakógyűlést hirdetett meg Karácsony Gergely a budapestieknek – ezt a főpolgármester jelentette be a közösségi médiában. Azt mondta, a kezdeményezés nem olyan, mint a kormány által bevezetett és általa is sokat kritizált konzultáció. Vagyis a főváros nem azt másolja, ugyanakkor a lakógyűlés ötlete és lebonyolítása szinte minden elemében megegyezik a nemzeti konzultációval.

Budapest, 2022. április 29.
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Városháza Park tervpályázat eredményhirdetésén a Főpolgármesteri Hivatal udvarán 2022. április 29-én. A pályázatot a Lépték-Terv Tájépítész Iroda nyerte.
MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos / MTI

Vannak ugyanakkor lényegi különbségek:

  • kizárólag csak online lehet véleményt nyilvánítani, 
  • csak az állandó lakcímmel rendelkező budapesti lakosokat kérdezik meg,
  • a 14. életévüket betöltötteket is megkeresik. 

Azt Karácsony Gergely nem fejtette ki, miért határoztak úgy, hogy gyerekektől is kérnek közéleti, belpolitikai kérdésekben állásfoglalást. Mindenesetre a „lakógyűlés” menetéről a lakogyules.budapest.hu oldalon lehet tájékozódni. A főpolgármester jelezte, hogy hamarosan minden érintett levelet kap, amiben lesz egy egyedi azonosító. Ezzel lehet leadni a szavazatot a feltett kérdésekre. A levelek postázása május elején befejeződik, 

a voksolás ezt követően veszi kezdetét, és júniusig lehet vélemény nyilvánítani.

A pontos kérdésfeltevésen még dolgoznak, egyelőre annyit árult el, hogy két felvetés lesz: az egyik arra vonatkozik, hogy Budapest finanszírozza-e továbbra is a kormányt, a másik pedig, hogy járjanak-e a buszok, a villamosok és a metrók a fővárosban, tehát hogy fennmaradjon-e a tömegközlekedés. „A kettő közül csak az egyik lehetséges, a kettő együtt nem megy. Bármelyik kap is többséget, a felelősséget én vállalom” – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

Azt is közölte, hogy rendszeresen élni fognak a lakógyűlés lehetőségével, a második konzultáció a Lánchíd jövőjéről szól majd.

Előzmények

A mostani bejelentés nem a semmiből jött. A főváros és a kormány eddig is terhelt viszonya szerdán új szintre süllyedt, miután a főpolgármester bejelentette: megtagadják 25 milliárd forint adó befizetését az államkasszába. Szerinte mindezt jogtalanul szednék be az önkormányzattól, ezért pert is indít a Pénzügyminisztériummal szemben. Az ügy hátteréről részletesen az alábbi cikkben számoltunk be.

Karácsony Gergely megtette a bejelentését: „Találkozunk a bíróságon” – Budapest megtagadja az adófizetést az államnak

A városvezetés közigazgatási pert indít a magyar állam ellen, mert szerinte törvénytelen adót vetettek ki rá.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.