A Hungary Helps Programban az idén 25 országban 1,4 milliárd forint értékben támogat Magyarország olyan programokat, amelyek segítik a közösségek helyben maradását – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a közösségi oldalán megosztott videójában.

Szijjártó Péter arról beszélt: a világ több rendkívül súlyos kihívással néz ma szembe. Ezek közül az ukrajnai háború szerepel a hírek között az első sorban, és ma már kevesebbet beszélünk az egészségügyi kihívásokról, a világszerte pusztító járványokról, az egyre súlyosbodó migrációs nyomásról, a terrorizmus mind súlyosabb elterjedéséről és az extrém ideológiák térnyeréséről – mondta.

 

Hangsúlyozta, a világ jó néhány pontján súlyos napi kihívások közepette kell, hogy éljék az életüket az emberek.

 

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt években sikertelen volt az a stratégia, amely arról szólt, hogy hozzunk mindenkit Európába. Ehelyett mindenkinek a lakóhelyén kellene segítséget nyújtani abban, hogy otthon tudjon maradni – tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és nem a bajt oda hozni, ahol egyelőre nincs baj.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint Magyarország a világ 50 államában támogatta eddig a közösségek helyben maradását iskolák, kórházak és az infrastruktúra fejlesztésével.