Finoman szólva sem örült neki Gilad Zwick izraeli újságíró, hogy a Jobbik elnöke meghívottként közösen ünnepelhette a széderestét a zsidó származású David Pressman budapesti amerikai nagykövettel. Előkerültek a politikus Izrael-ellenes és holokauszt-relativizáló kijelentései, reagált az izraeli külügy is – írta pénteken a Mandiner.

A széder fontos ünnep Izrael és a zsidó vallás követői számára. Annak az ünnepe, hogy a zsidók kijutottak a szolgaság földjéről, Egyiptomból. A széder estéjén tartott megemlékezésre David Pressman amerikai nagykövet meghívta a Jobbik elnökét, Gyöngyösi Mártont is. Saját elmondása szerint éppen amiatt, mert korábban vállalhatatlan nézeteket vallott.

Az izraeli sajtóban azonban nem aratott osztatlan sikert a gesztus, éles kritikákkal illették a diplomatát, aki egy olyan politikussal együtt ünnepelt, aki korábban a zsidók listázásáról is beszélt. Zwick az izraeli külügyet is megkérdezte az eset kapcsán.

Izrael állam folyamatosan elítéli és kerül minden érintkezést a szélsőséges-szélsőjobboldali Jobbik nevű párttal és tagjaival az antiszemita és Izrael-ellenes álláspontjuk miatt

– írta tömör közleményében a tárca.