Az utolsó csepp a pohárban a techközösség egyik kiemelkedő tagjának tartott Bob Lee San Franciscó-i meggyilkolása volt a múlt héten. A Cash App megalkotóját és Jack Dorsey Block nevű fintechcégének korábbi technológiai vezetőjét a nyílt utcán késelték halálra április 4-én.

Aerial,View,Of,Golden,Gate,Bridge;,The,San,Francisco,Skyline
Fotó: Shutterstock

Noha Brooke Jenkins kerületi ügyész azonnal fogadkozott, hogy igazságot szolgáltat az értelmetlen erőszakért, az ellenzékiek számára ez már kevés volt. Lee tragikus halála ugyanis újfent aláhúzta, mennyire élhetetlenné vált ez az egykor csillogó nyugati parti metropolisz, a technológiai cégek egyik fellegvára. 

San Francisco haldoklik, mert a progresszív woke-ideológia áldozatává vált

 – mondják ki egyre többen a The Street hírportál szerint, pedig a hangadó technológiai guruk nem éppen a keménykalapos konzervatív gondolkodásról híresek.

is ezen a nézeten van, sőt, a Tesla vezére tovább is ment, és egy apokaliptikus, fokozatosan kiürülő város képét rajzolta meg Twitterre kitett posztjában.

SF belvárosa úgy néz ki, mint egy zombiapokalipszis, azoknak, akik nem jártak mostanában arra, fogalmuk sincs róla, mi van ott

– tweetelte a milliárdos.

A technokirály – ahogy teslás kollégái hívják – vélhetőleg a The San Francisco Standard című lap minap megjelent beszámolójára reagált, amely szerint Frisco belvárosának egyik legnagyobb szupermarketjét, a Whole Foods Marketet alig több mint egy évvel a megnyitása után a rengeteg lopás és rossz szándékkal betérő ember miatt máris bezárnák.

A cikk nagy port vert fel a közösségi oldalakon, jó néhány kommentet kapott, amelyek többsége hiperkritikus a városban uralkodó állapotokkal szemben. Az egyik felhasználó például azt firtatta, hogy vajon pontosak-e a bűnözéssel kapcsolatos statisztikai számok.

Bár a hivatalos adatok arra utalnak, hogy SF egy szuper biztonságos, alacsony bűnözési arányú paradicsom, mégis furcsa, hogy a helyszínen mindenki – a magánemberektől a hatalmas cégekig – másként ítéli meg a helyzetet

– írta.

A rejtélyt nem más, mint Elon Musk oldotta meg, szerinte arról van szó, hogy az emberek már nem is jelentik be a kárukra elkövetett bűntetteket.

„Az emberek felhagynak a bűncselekmények bejelentésével, ha a hatóságok nem tesznek semmit, vagy ha a bűnözőt rögvest azonnal szabadon engedik” – érvelt Musk. 

Tulajdonképpen ezt a játékot úgy hívják, hogy kapd el és ereszd el 

– tette hozzá.

Mindennek hatására tehát a techközösség drasztikus változást akar, méghozzá gyorsan. Néhány nagymenő pedig a politikába is be akar szállni. Jason Calacanis technológiai befektető, aki Muskkal is baráti viszonyban van, április 7-én közölte, hogy elindul San Francisco polgármesteri székéért. 

Elon Musk pedig ígéretet tett, hogy megduplázza cégei befektetéseit a városban, ha Calacanist megválasztják.
 

Ha te leszel a polgármester, a cégeim megduplázzák San Franciscó-i befektetéseiket. Ezt a hihetetlen adottságú várost túl sokáig használta ki a jelenlegi vezetése

 – mondta a milliárdos.

„Úgy tűnik, megvan az első támogatóm” – válaszolta Calacanis, aki felszólította a választókat, hogy váltsák le London Breed polgármestert.
 

San Francisco amúgy egy megoldhatatlannak tűnő hajléktalanválsággal küzd, amelynek következtében dugig van a város az egyik legveszélyesebb droggal, a fentanillal. 

Közel nyolcezer hajléktalan él ugyanis Friscóban, ami a 835 ezer fős lakosság közel egy százaléka. Emiatt az ikonikus város lakosai és az ott letelepedett vállalkozások is folyamatosan szenvednek az utcákon felállított sátortáboroktól, a kosztól, a drogozástól és a vandalizmustól. 

Muskék malmára hajthatja a vizet, hogy tavaly már olyan nagy volt a lakossági elkeseredés, hogy a San Franciscó-i oktatási tanács három woke tagját visszahívták és a korábbi kerületi ügyészt is leváltották.

A zűrzavarhoz hozzájárultak a koronavírus-járvány miatt az előző években elrendelt lezárások is, hiszen emiatt elhagyták a várost a technológiai cégek alkalmazottai. Mivel pedig több munkavállaló később sem volt hajlandó visszatérni az irodákba, és sok vállalat hibrid munkamodellt vezetett be, rengeteg kereskedelmi ingatlan maradt üresen.

A Savills ingatlancég szerint a San Franciscó-i irodák üresedése az egyik legmagasabb az Egyesült Államokban. 

Az idei első negyedévben a 32,7 százalékos csúcsra nőtt az előző negyedévi 32,1-ről – írják.

Eközben a San Franciscótól alig egyórányira délre fekvő Szilícium-völgy többi részében az irodai üresedési ráta negyedéves bázison 22,7 százalékról csupán 23,1-re nőtt.

Arra számítunk, hogy a San Franciscó-i kiürült irodák aránya ebben az évben is nő, mivel a technológiai szektor további lassulás előtt áll

– mutatott rá a Savills.

Calacanisnak tehát lesz dolga bőven, ha megnyeri a jövő évi választást, amihez jól jönnének Elon Musk befektetései.

Újabb gigagyárat épít a Tesla Kínában

Elon Musk cége a MegaPack akkumulátoros villamosenergia-tároló berendezéseinek gyártásához hoz létre üzemet Sanghajban.