Újabb váratlan lépésre szánta el magát a Twitter esetében. Bár a milliárdos Tesla-vezér ritkán szólal meg hosszabban a sajtóban, sőt, a Twitter sajtóosztálya minden megkeresésre egy kakiemodzsival válaszol az újságíróknak, a dél-afrikai üzletember most mégis egy spontán, hosszú interjút adott a BBC-nek.

Elon Musk and Twitter
ANKARA, TURKIYE - OCTOBER 06: In this photo illustration, the image of Elon Musk is displayed on a computer screen and the logo of twitter on a mobile phone in Ankara, Turkiye on October 06, 2022. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency
Elon Musk váratlan vezetőváltást jelentett be a Twitternél és aggódik az AI miatt.
Fotó: Getty Images

A beszélgetés során Elon Musk jó néhány témát érintett. Többek között arról is beszélt, hogy tiszteli a BBC-t, valamint előfordul vele, hogy az irodájában alszik.

Kényszerből vette meg a Twittert, ahol szerinte jól mennek a dolgok

Az interjú során az egyik központi téma volt a Twitter őszi megvásárlása, és az azt követő botrányok, kihívások. Musk szerint az azóta eltelt időszak nem volt unalmas számára, és elismerte, hogy egy hullámvasút volt. Azonban úgy gondolja, hogy a közösségi oldalnál a dolgok jó irányba mennek, a portált egyre többen használják, az oldal működik. Kiemelte, hogy bár voltak fennakadások, többek között néhány kimaradás, szerinte a kiesések nem tartottak túl sokáig, és a Twitter jelenleg jól működik.

A BBC megkérdezte a milliárdost, hogy miután úgy tűnt, kiszáll az üzletből, azért vette-e meg mégis, mert a bíróság erre kényszeríthette volna, Musk nevetett, majd tárgyilagosan azt mondta:

Igen, ez az oka.

A cég működéséről azt mondta, hogy amikor átvette, 4,5 milliárd dollár bevétele, és 4,5 milliárdos kiadása volt a közösségi oldalnak. Szerinte az elődjei úgy működtették, mint egy nonprofit szervezetet.

Épp emiatt negatív cash-flow állt elő a vállalatnál, így szükség volt drasztikus lépésekre – indokolta a tömeges elbocsátásokat, amelynek során a közel 8000 alkalmazottból nagyjából 1500 maradt a cégnél.

A milliárdos szerint a Twitternek egy mindenki számára nyitott platformnak kell lennie, függetlenül a politikai nézeteiktől. A politikával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy bár az amerikai lakosság fele Donald Trumpra szavazott legutóbb, ő nem tartozott közéjük, Joe Bidenre húzta be a voksát.

Elon Musk szerint a gyűlöletbeszédnek határt kell szabni. Arra az újságírói felvetésre, hogy hatalomátvétele óta több a gyűlöletbeszéd a Twitteren, és többen kevésbé érzik biztonságban magukat az oldalon, mint korábban, úgy reagált, hogy álláspontja szerint ezek a vádak alaptalanok.

Kitért arra is, hogy már nem ő a Twitter vezérigazgatója. Arra a kérdésre, hogy akkor kicsoda, azt válaszolta, hogy a kutyája, Floki, aki egy siba inu.

A tulajdonos szerint azok a hirdetők, akik a hatalomátvétel után elhagyták a közösségi oldalt, szinte mind visszatértek.

Elon Musk 44 milliárd dollárért vásárolta meg a Twittert, ám elmondása szerint ha valaki most 44 milliárdot ajánlana érte, nem biztos, hogy megválna tőle, csak a megfelelő embernek adná el.

Ambiciózus tervek a Teslánál

A beszélgetés során érintették Musk fő projektjét, a Teslát is. Az elektromos autókat gyártó cég nemrég bejelentette, hogy újabb üzemet létesít Kínában. A sanghaji gyár évente 10 ezer Megapack energiatároló egységet lesz képes előállítani.

Hasznos a mesterséges intelligencia, de van árnyoldala is

Elon Musk álláspontja szerint bár a mesterséges intelligencia már régóta jelen van a világban, szükség van az olyan egyszerű és könnyen kezelhető felületekre, mint amilyet a ChatGPT chatbot nyújtott.

A milliárdos évtizedek óta figyelmeztetett az AI biztonsági kérdéseire.

Kellene egy szabályozó testület, amely biztosítja, hogy ne jelentsen veszélyt az emberekre

– hangsúlyozta.

Elon Musk akcióban: meghökkentő új logója lett a Twitternek

A dogecoin értéke harminc százalékkal emelkedett, miután a Twitter egy nagyon meglepő dolgot lépett meg.

A múlt hónapban Musk egyike volt azoknak, akik az emberiséget fenyegető veszélytől való félelmek miatt a nagy teljesítményű mesterségesintelligencia-rendszerek fejlesztésének felfüggesztése mellett szólaltak fel.

Indoklásában kitért arra is, hogy az AI teszi lehetővé az olyan megtévesztő tartalmak előállítását, mint a deepfake videót. Ezek elterjedésével sokkal nehezebb szűrni, hogy mi a valódi tartalom és mi az álhír. Ez többek között a Twitter moderálásánál is nagy kihívást jelent.