A Pablo Escobar által Kolumbiába telepített vízilovak egyike vagy egyik leszármazottjuk elpusztult Kolumbiában kedd éjjel, miután elütötte egy autó – közölték a helyi hatóságok.

Hippo,-,Vancouver,In,Bc,,Canada
Fotó: Shutterstock

A Medellinből Bogotába vezető úton történt karambolt követően az autó sofőrjét is el kellett látniuk a kiérkező mentőknek. Tisztviselők szerint ez ismét rávilágít a Kolumbiában egyébként nem őshonos állatok okozta környezeti és társadalmi problémákra. A vízilovak őseit – egy hímet és három nőstényt – még a 80-as években szállította illegálisan az országba Pablo Escobar, a birtokán található egzotikus állatokból álló gyűjteményéhez.

A drogbáró 1993-as halálát követően ugyan a hatóságok a legtöbb állatot elszállították, ám 

a vízilovakat szállításuk nehézsége miatt nem bolygatták. 

Mivel Kolumbiában természetes ellenségük nincs, az állatok gyorsan elszaporodtak, számuk mára 130–160 között mozoghat. A vízilovak sok gondot okoznak országszerte, így a közelmúltban Kolumbia invazív fajnak minősítette őket. Az állatok ürüléke hatással van a vízben lévő oxigén szintjére, ami tömeges halpusztuláshoz is vezethet – írja a CNN.

Az országban számos problémát okozó állatokkal a hatóságok sterilizációval, fogamzásgátlót tartalmazó nyilakkal és az állatok egy részének Mexikóba és Indiába szállításával küzdenek. Azonban 

míg Escobar halálakor elég lett volna négy vízilovat áttelepíteni, a mostani tervekben már 70 víziló költöztetése szerepel.