Közélet

Indul az ukrán ellentámadás? Heves ágyúzásra ébredtek az oroszok

Kahovka város hatóságai szerda reggel jelentették, hogy az ukrán fegyveres erők heves ágyúzásba kezdtek. Emellett Zaporizzsja régió több településénél is lövedékek csapódtak be. Az ukrán sereg Zaporizzsja régiótól nem messze vonja össze az erőit.

Ágyútűzzel indította a reggelt az ukrán hadsereg. Miközben orosz források arról számoltak be, hogy a donyecki Bahatyr falu mellett gyülekezik egy nagyobb ukrán sereg, a tüzérség elkezdte bombázni a zaporizzsjai régió frontterületei. Ez akár a régóta ígért tavaszi offenzíva előkészítése is lehet. Bahatyr falu nincs messze az orosz kézen lévő kulcsfontosságú Melitopol várostól.

Fotó: AFP

A zaporizzsjai ágyúzás mellett a herszoni Kahovka város is több találatot kapott szerda kora reggel – erről a RIA Novosztyi számolt be.

Kahovka több területe is erős ukrán tűz alá került. Arra kérjük a lakosokat, hogy maradjanak fedezékben 

– olvasható a település közleményében. A hírek szerint a támadásban egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek.

Herszon régió oroszok által megbízott vezetője, Volodimir Szaldo azt állítja, hogy az ukránok 120 milliméteres aknavető lövedékekkel lövik Kahovka központját és a lakónegyedeit. Találat érte a mentőállomást és a tűzoltóságot is. Több utcában elment az áram.

Két Wagner-zsoldos beismerhette több száz civil és több tíz gyerek lemészárlását

Egy orosz emberi jogi aktivista osztott meg egy több mint egyórás felvételt, amelyen két volt orosz zsoldossal készít interjút. A beszélgetés alatt a két férfi beismerte, hogy egy akció során 300-400 civilre kellett tüzet nyitniuk, akiket egy bahmuti társasház pincéjében találtak meg. Az áldozatok között több tíz gyerek is volt a videóban elhangzottak szerint.

Vlagyimir Rogov, az Együtt Vagyunk Oroszországgal mozgalom vezetője számolt be arról, hogy 

Zaporizzsje régió frontvonalában is jó néhány település tűz alá került a reggel. 

Több mint valószínű, hogy az ukrán offenzíva ebben az irányban indul majd meg.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkpov közölte, hogy figyelemmel kísérik az ukrán csapatok átcsoportosítását és felkészülnek minden eshetőségre. Tisztában vannak azzal, hogy Kijev régóta egy offenzívát készít elő, és már sejteni vélik, hogy milyen irányban kell megerősíteni a védelmüket.

 

Kahovka háború ellentámadás Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek