Közélet

Gyülekeznek az ukránok Donyeckben, az oroszok felkészültek a támadásra

Zaporizzsja és Donyeck régió határánál, Bahatyr falu mellett gyülekeznek az ukrán csapatok – közölte egy orosz tisztviselő. Vlagyimir Rogov szerint innen indulhat az offenzíva, azt azonban még nem tudni, hogy Melitopol vagy Dél-Donyeck felé támadnak-e az ukránok. Az Együtt Vagyunk Oroszországgal mozgom elnöke szerint csapataik minden állásnál felkészülten várják a támadást.

Az ukrán csapatok a Donyeck régió Kijev fennhatósága alatt lévő részén gyülekeznek, Bahatyr falu közelében – közölte az Együtt Vagyunk Oroszországgal mozgom elnöke. Vlagyimir Rogov szerint az ukránok innen indíthatnak támadás, azt viszont nem tudni, hogy az offenzíva milyen irányú lesz.

Ukrainian president visits front-line positions in Avdiivka city
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A gyülekezési pontról Zaporizzsje, illetve a Dél-Donyeck irányába is elindulhatnak az ukrán erők – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség

Bahatyr falutól nem messze található az orosz kézen lévő Melitopol. 

Ez a város az orosz hadsereg déli logisztikai központja, illetve innen biztosítható a vasúti összeköttetés a Krím félszigettel. Várhatóan az ukrán sereg ebbe az irányba indul el. 

Két Wagner-zsoldos beismerhette több száz civil és több tíz gyerek lemészárlását

Egy orosz emberi jogi aktivista osztott meg egy több mint egyórás felvételt, amelyen két volt orosz zsoldossal készít interjút. A beszélgetés alatt a két férfi beismerte, hogy egy akció során 300-400 civilre kellett tüzet nyitniuk, akiket egy bahmuti társasház pincéjében találtak meg. Az áldozatok között több tíz gyerek is volt a videóban elhangzottak szerint.

Ez utóbbi feltételezést az is alátámaszthatja, hogy az ukránok a fronton átlőve március végén és április elején is HIMARS rakétarendszerekkel támadták Melitopolt, a város egy időre áram nélkül is maradt.

Rogov szerint az orosz csapatok fel vannak készülve a támadásra, így Dél-Donyecknél és Zaporizzsja felé is fel tudják tartóztatni a támadókat.

Részünkről mindent ellenőrzés alatt tartunk. Mindenki várja az ukrán támadást. Amint a próbálkozást letörtük, megszervezhetjük az ellentámadást 

– mondta Vlagyimir Rogov. Hozzátette, hogy várhatóan két város, Pologi és Tokmak lesz az ukránok első célpontja.

 

háború offenzíva Ukrajna
Kapcsolódó cikkek