Közélet

Két Wagner-zsoldos beismerhette több száz civil és több tíz gyerek lemészárlását

Egy orosz emberi jogi aktivista osztott meg egy több mint egyórás felvételt, amelyen két volt orosz zsoldossal készít interjút. A beszélgetés alatt a két férfi beismerte, hogy egy akció során 300-400 civilre kellett tüzet nyitniuk, akiket egy bahmuti társasház pincéjében találtak meg. Az áldozatok között több tíz gyerek is volt a videóban elhangzottak szerint.

Alekszej Szavicsov és Azamat Uldarov videóhíváson keresztül beszélgettek egy orosz emberi jogi aktivistával, és meséltek neki az Ukrajnában elkövetett rémtettekről. A két férfi azt állítja, hogy szabadságvesztésüket töltötték, és a Wagner-csoport a börtönből sorozta be őket az ukrajnai harcokhoz. Az elhangzottak valóságalapját nem lehet ellenőrizni.

Ukrainian soldiers on the frontline in Donetsk Oblast
AVDIIVKA, UKRAINE - APRIL 17: A Ukrainian tank opens fire on targets to support infantry units on the frontlines amid the Russia-Ukraine war in Avdiivka, Donetsk Oblast, Ukraine on April 17, 2023. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Uldarov, aki a felvételen láthatóan alkoholos befolyás alatt volt, felidézett egy esetet, amikor osztagával megtaláltak nagyjából 300-400 civilt egy bahmuti kilencemeletes háztömb pincéjében bujkálva – erről a Times írt. A férfi azt állítja, hogy a feletteseiktől tűzparancsot kaptak, így azt a nagyjából negyven gyereket is ki kellett végezniük, akik a csoporttal voltak.

Nem engedhettem ki senkit

– mondta a férfi Vlagyimir Osecskinnek, a Gulagu.net jogvédőcsoport vezetőjének. Állítása szerint a tűzparancsot magától Jevgenyij Prigozsintól kapták.

Alekszej Szavicsov és Azamat Uldarov állításuk szerint elnöki kegyelmet kaptak, és végül visszatérhettek a frontról Oroszországba.

Alekszej Szavicsov arról beszélt, hogy nagyjából hetven orosz rabról tud, akiket a zsoldossereg sorozott be, majd végzett ki Ukrajnában parancsmegtagadás miatt. Állítása szerint ez egy olyan akció közben történt, amelyben csecsen harcosok is részt vettek. Hozzátette, hogy legalább hatvan ukrán hadifogoly kivégzéséről is tud.

Egyre nagyobb elánnal lövi Bahmutot az orosz tüzérség

Még mindig nem sikerült teljesen elfoglalnia a várost az orosz hadseregnek. Bahmutnál hónapok óta véres harcok zajlanak.

A parancsmegtagadás halállal járt, én pedig élni akartam

– mondta Szavicsov. Hozzátette, hogy több ezer rabot toboroztak a háborúba az orosz börtönökből, akiknek szabadságot ígértek a szolgálatért. Azonban a börtönalakulatoknak nem sok esélyük van a túlélésre, mivel jellemzően öngyilkos bevetésekre használják őket.

Jevgenyij Prigozsin korábban tagadta azokat a vádakat, hogy a zsoldosai civileket öltek volna meg.

Azért jöttünk, hogy megmentsük őket

– nyilatkozta a zsoldosvezér.

A Wagner csoport idén februárban hagyott fel a börtöntoborzásokkal, viszont valószínűleg ennek az volt az oka, hogy az orosz reguláris hadsereg kívánta átvenni ezt a tevékenységet.

 

Bahmut Wagner-csoport kivégzés
Kapcsolódó cikkek