Új szintre emelve fejleszti a katonai és haditechnikai együttműködését Peking és Moszkva – jelentette ki Li Sang-fu kínai védelmi miniszter az orosz hivatali partnerével, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel kedden folytatott moszkvai találkozóján.

Russian President Vladimir Putin and Russian Defence Minister Sergei Shoigu meet with Chinese Defence Minister Li Shangfu at the Kremlin in Moscow on April 16, 2023. (Photo by Pavel BEDNYAKOV / SPUTNIK / AFP)
RUSSIA-CHINA-POLITICS-DIPLOMACY-DEFENCE-ARMY
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter találkozik Li Sang-fu kínai védelmi miniszterrel a moszkvai Kremlben 2023. április 16-án.
Fotó: AFP

Kína és Oroszország fegyveres erői feltétlenül végrehajtják az államfők által kötött megállapodásokat, és előmozdítják a katonai és a haditechnikai együttműködést, valamint a katonai kereskedelmet Kína és Oroszország között. Ezeket mindenképpen új szintre fogjuk emelni

– mondta Li.

A kínai miniszter nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy személyesen fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Sojgunak megköszönte, hogy a kinevezése után tőle kapta az első gratulációt. Kifejezte meggyőződését, hogy kettejük között jó munka- és személyes kapcsolat fog kialakulni.

Fontos, hogy országaink egyformán értékelik a globális geopolitikai tájkép folyamatban lévő átalakulásának lényegét

– mondta Szergej Sojgu.

Az orosz védelmi tárca vezetője emlékeztetett rá, hogy a márciusi moszkvai csúcson a két ország elnöke megerősítette: a kétoldalú átfogó partnerség és stratégiai együttműködés a legmagasabb szintre emelkedett. Hangsúlyozta, hogy Oroszországnak és Kínának ezt továbbfejlesztve határozott támogatást kell nyújtaniuk egymásnak a katonai együttműködés terén.

Sojgu méltatta, hogy Li Oroszországot választotta első külföldi útja célországának, 

akárcsak Hszi Csin-ping kínai elnök a márciusi újraválasztása után. 

A felek a kínai védelmi miniszter látogatása alkalmából egyetértési nyilatkozatot írtak alá arról, hogy az Orosz Fegyveres Erők Vezérkari Akadémiája és a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Nemzeti Védelmi Akadémiája között testvéri kapcsolatokat alakítanak ki. A kínai delegáció tagjai felkeresték az Oroszországi Föderáció Nemzeti Védelmi Vezetési Központjának egyes létesítményeit.

A kínai katonai küldöttség a Kreml falánál megkoszorúzta az ismeretlen katona emlékművét.