Szigorúbb törvényeket hoz az Országgyűlés a pártok külföldi finanszírozásával kapcsolatban – ezt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője mondta a Mandinernek adott interjújában. A politikus szerint a tavalyi választások miatt kell változtatni, a jogi szabályozás célja pedig az, hogy semmilyen módon ne lehessen külföldi pénzből, külföldi érdekeket képviselve politikai hatalomhoz jutni. 

Az ehhez vezető út és az eszközök kidolgozása zajlik. 

Budapest 2020.07.28DIGI mobilfoto: Kallus György/Világgazdaság
Budapest 2020.07.28
DIGI mobil
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A frakcióvezető szerint ez nem a választási rendszer megváltoztatását jelenti, csak a pártok, szervezetek finanszírozását érinti a módosítás. A törvényt várhatóan a tavaszi ülésszakban benyújtják. Ahogyan a svéd NATO-csatlakozásról szólót is. Kocsis ezzel kapcsolatban elmondta: nem Magyarország lesz az utolsó, amely megszavazza a csatlakozást, ahogyan ebben a kérdésben Törökország véleménye is közömbös számukra. Ő személy szerint támogatja a svédek belépését. 

A NATO-t véleménye szerint nem érdemes alábecsülni, de egyelőre az látszik, hogy az orosz erőforrások is végtelenek. Emiatt lenne végre célszerű Kocsis szerint az ukrajnai öldöklést és az erőfitogtatást befejezni, mert világháború lesz belőle. 

Mindkét oldalon egyre több ország vonódik be, nem látszik a konfliktus vége, a háborúnak pedig nem lehet győztese, vesztese viszont annál több.

Ráadásul ha világháború lesz, az jó eséllyel atomháborút jelent Kocsis szerint, aki hozzátette: „számtalanszor elítéltük már az orosz agressziót, és számtalanszor álltunk ki Ukrajna területi integritása mellett”.

A fővárossal kapcsolatban Kocsis megjegyezte, szó sincs kormányzati kivéreztetésről, hiszen például amikor ő vezette Józsefvárost, akkor 18-20 milliárd forintból gazdálkodott a kerület, ma pedig 40 milliárdból. Igaz, ezt véleménye szerint nem a társasházakra, hanem tanácsadókra költik.