Az amerikai erők légicsapásokat hajtottak végre a Szíria északi részén lévő Aleppó tartományban. A műveletek az Iszlám Állam terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjét célozták, aki a támadás során vélhetően életét vesztette – jelentette be hétfőn a Twitteren az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnoksága (Centcom).

View from Citadel, Aleppo, Syria
View of people in central plaza with mosque, Aleppo, Syria
Aleppó, Szíria. Fotó: Tim E. White

A támadásokban két fegyveres is meghalt – áll a közleményben. Hozzátették azt is, hogy a légicsapásoknak nincsenek civil áldozataik.

A bejelentést tevő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet úgy tudja, a légicsapásokat a tartomány keleti részén fekvő Dzsarábulusz térségében hajtották végre. 

A műveletek a dzsihadisták Abu al-Bará néven ismert parancsnokát célozták, 

aki csaknem egy hónapja rejtőzött el a törökbarát milíciák ellenőrizte területen. A térségben aktív, fehérsisakosok néven ismert, nem hivatalos szíriai polgári védelem (SCD) azt közölte, hogy a légitámadások mellett az amerikai erők szárazföldön is csapást hajtottak végre.

Április elején az amerikai hadsereg arról adott hírt, hogy megölték az Iszlám Állam egy másik magas rangú vezetőjét, Háled Ajdd Ahmad adzs-Dzsabúrit Szíriában. Washington szerint Dzsabúri volt felelős a szélsőségesek több támadásának előkészítéséért Európában, illetve Törökországban, valamint ő alakította ki a terrorszervezet törökországi vezetői struktúráját.