A legnagyobb felvidéki magyar hírportál, a Ma7 tartalmait tette elérhetetlenné a Facebook – közölte honlapján az oldal kedden.

London,,Uk,-,February,5th,2018:,Facebook,Security,Issues.,Silhouette
LONDON, UK - FEBRUARY 5th 2018: Facebook security issues. Silhouette of a hand holding a padlock infront of the facebook logo
Fotó: Shutterstock

„Kedves Olvasóink! A Facebook az elmúlt öt évben, mióta portálunk létezik, más konzervatív tartalomszolgáltatókhoz hasonlóan igyekezett blokkolni a tevékenységünket. Erről a folyamatról többször írtunk portálunkon is, a folyamat április 4-én odáig fajult, hogy FB-s felületünket teljesen leblokkolták”

– olvasható a tájékoztatás az oldalon.

A hírportált is magában foglaló Ma7 médiacsalád főszerkesztője, Molnár Judit szerint a portálon megjelenő híreik elérhetőségét a közösségi hálón már tavaly ősztől erősen – saját adataik szerint mintegy 90 százalékkal – visszafogta a Facebook, s a helyzet most odáig fajult, hogy az oldalra posztolt új tartalmakat már egyáltalán nem tudja elérni a portál mintegy 30 ezer követője. Molnár szerint a Facebook az irányelvek megsértésével indokolta a döntést, azonban érdemi magyarázatot nem adott.

A legutóbb irányelvsértőnek jelölt írás egy babakocsi-támogatás megszerzésének lehetőségeiről tájékoztató cikk volt

– tette hozzá Molnár.

A Ma7 hírportált is működtető Pro Media Alapítvány ügyvezetője, Puskás Attila szerint, ahogy a korábbi korlátozásokra, úgy a mostani teljes blokkolásra is jogi képviselőjük útján próbálnak meg konkrét magyarázatot és orvoslatot szerezni, a Facebook lépésének valós okai között pedig a hírportál konzervatív irányultságát és növekvő népszerűségét sejtik.

Puskás szerint nyílt titok, hogy a Facebook igyekszik csökkenteni a konzervatív média elérhetőségét, ezért nem lenne meglepve, ha a Ma7 tiltásának a hátterében is ez állna.

Eltűnhetnek a politikai reklámok a Facebookról Európában

A Facebook- és Instagram-tulajdonos Meta a politikai reklámok teljes európai tilalmán gondolkozik, attól tartva, hogy a cég népszerű platformjaira túl nagy terhet róhat a kérdés közelgő uniós szabályozása.