A mexikói kormány mintegy 92 millió dollárért (31,6 milliárd forint) eladta elnöki repülőgépét a tádzsikisztáni állami tanácsnak – közölte csütörtöki Twitter-bejegyzésében Andrés Manuel López Obrador mexikói köztársasági elnök, a bejelentéssel látszólag lezárva a luxusgép értékesítésével kapcsolatban elődje túlköltekezéseit firtató politikai nyilatkozatok sorozatát.

Mexico's AMLO Plans To Sell President's Plane
The Mexican Presidential 'Jose Maria Morelos y Pavon,' a Boeing Co. 787-8 Dreamliner aircraft, sits at a hanger in Mexico City, Mexico, on Sunday, Dec. 2, 2018. Mexican President Andres Manuel Lopez Obrador is fulfilling a campaign promise by selling the Boeing 787 Dreamliner thats transported former President Enrique Pena Nieto since 2016. Photographer: Alejandro Cegarra/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A mexikói elnök közölte, hogy az eladásból származó bevételt két nyolcvanágyas kórház építésére fordítják Guerrero és Oaxaca állam déli részén, az ország legszegényebb régióiban. A 2018 végén hivatalba lépett államfő megválasztása óta hangoztatja, hogy nem ért egyet elődje, Enrique Pena Nieto politikájával, és már kampányában is jelezte, hogy visszavesz 

a kormányzati költekezésekből, aminek szerinte ékes példája a 2012-ben vásárolt, márványbevonatú luxuskabinnal és síkképernyős monitorokkal berendezett Boeing 787-8 Dreamliner repülőgép.

Obrador a poszthoz mellékelt videóban azt mondta, a több mint négy évig elhúzódó eladási folyamat azt szemlélteti, miként működtek korábban „kis fáraókként” a mexikói hatóságok, majd az ő hivatali ideje alatt milyen irányt vett a helyi politika és a közgondolkodás a korrupcióról.

Korábban, miután az elnöki gépet végül a beszerzési ár kevesebb mint feléért eladták a közép-ázsiai országnak, Obrador kijelentette, hogy az eredetileg 218 millió dollárért vásárolt gép eladásából legalább 150 milliós bevételre számítanak. Ám mivel a jelentős árcsökkenés sem vonzotta a vevőket, az elnökben felmerült az is, hogy a gépet tombolán sorsolják ki.