Közélet

Moszkva: a Nyugatnak semmi köze a fehéroroszországi atomrakéta-telepítéshez

Oroszország csak a saját dolgával törődik, közben Fehéroroszország biztonságára is figyel. Az nem foglalkoztatja, hogy a nyugati országoknak mi a véleménye az atomrakétákról és azok Fehéroroszországba helyezéséről.

Oroszország taktikai atomfegyvereket fog telepít Fehéroroszországba, hogy garantálja a baráti nemzet biztonságát. Ehhez a Nyugatnak semmi köze, és Moszkva nem is fog foglalkozni, hogy kinek milyen fenntartásai vannak a tervével kapcsolatban – közölte egy magas rangú orosz diplomata.

orosz külügyminisztérium atomsorompó- és fegyverzet-ellenőrzési osztályának igazgatója, Vlagyimir Jermakov
Az orosz külügyminisztérium atomsorompó- és fegyverzet-ellenőrzési osztályának igazgatója, Vlagyimir Jermakov.
Fotó: Twitter

Moszkva számára csak az számít, hogy mennyire biztosított a saját, vagyis Oroszország és Fehéroroszország biztonsága 

– közölte az orosz külügyminisztérium atomsorompó- és fegyverzet-ellenőrzési osztályának igazgatója, Vlagyimir Jermakov. Hozzátette, hogy a NATO-országok évtizedeken keresztül semmibe vették az amerikai atomfegyverek európai telepítése miatt megfogalmazott orosz aggodalmakat. Emiatt szerinte jogos a kérésük, hogy a Nyugat is tartsa meg magának a véleményét, mert az senkit sem érdekel.

Lukasenka védelmi garanciát vár Putyintól arra az esetre, ha megtámadnák Fehéroroszországot

Minszk garanciát vár az oroszoktól, hogy saját területükként védelmezzék Fehéroroszországot külső támadás esetén.

Az orosz diplomata arról is beszélt, hogy Oroszország öt eurázsiai ország hat katonai létesítményéről is tud, ahol amerikai atomfegyverek állomásoznak.

Jermakov szerint Washington több évtizede tart atomfegyvereket a joghatóságától több ezer kilométeres távolságban.

A NATO-országok az amerikai fegyverekkel stratégiailag fontos orosz vagy fehérorosz célpontokat támadhattak volna meg a nukleáris rakétákkal, és nekünk ezt tűrnünk kellett 

– mondta. Hozzátette, hogy az USA-val szemben Oroszország a saját védelmi területén belül helyezi el a saját fegyvereit, ami ellen senkinek nem lehet kifogása. Közölte, hogy Oroszország és Fehéroroszország egy uniót alkot, egy védelmi területnek számít, ahová Moszkva olyan fegyvert telepít amilyet akar.

 

Fehéroroszország Oroszország atomfegyver
Kapcsolódó cikkek