Nemzetközi gazdaság

Lukasenka védelmi garanciát vár Putyintól arra az esetre, ha megtámadnák Fehéroroszországot

Minszk garanciát vár az oroszoktól, hogy saját területükként védelmezzék Fehéroroszországot külső támadás esetén.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök garanciát követelt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel történt találkozóján arra, hogy egy esetleges külső támadás esetén Oroszország megvédi a fehérorosz területeket, mégpedig a „saját területeként” – közölte az MTI.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök garanciát követelt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel történt találkozásán hétfőn.
Fotó: President of the Republic of Belarus

Lukasenka elmondta, hogy az ügyet korábban már Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is felvetette, aki akkor egyetértett vele abban, hogy a garanciákra szükség van, és azokat formálisan is rögzíteni kell – derült ki a Belta fehérorosz állami hírügynökség értesüléséből. 

A Putyinnal folytatott tárgyalásokon általánosságban úgy tűnt, hogy egy Fehéroroszországgal szembeni bármiféle agresszió esetén Oroszország a saját területeként védené meg Fehéroroszországot. Ilyen biztonsági garanciákra van szükségünk

– fogalmazott Lukasenka hétfőn.

Fehéroroszországban állandó jelleggel állomásoznak orosz csapatok, az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta pedig Minszk és Moszkva több közös hadgyakorlatot folytatott.

A fehéroroszok közvetlenül nem vesznek részt az ukrajnai háborúban, de az ország egy éve az oroszok rendelkezésére bocsátotta a területét többek közt az első, Kijevet célzó, sikertelen támadáshoz. 

Lukasenka február közepén kijelentette, hogy nem lép háborúba Ukrajna ellen, csak ha Kijev megtámadja Fehéroroszországot.

Bár Minszk mindig is tagadta, hogy Fehéroroszország esetleg csatlakozna az orosz erők ukrajnai hadműveleteihez, a fehérorosz kormány többször leszögezte, hogy bármely fehérorosz területet érő támadás esetén azonnal reagál.

 

A fehérorosz légierő képessé vált az atomcsapásra – mondta az orosz védelmi miniszter

Sojgu szerint a Nyugat lépései, köztük Finnország NATO-csatlakozása, magukban hordozzák a konfliktus jelentős kiszélesedésének kockázatát.

 

 

biztonsági garancia Fehéroroszország Oroszország Lukasenka
Kapcsolódó cikkek