Közélet

Orosz–ukrán háború 425. nap – friss hírek

Oroszország katonai felszerelése visszafelé halad az időben a súlyos harctéri veszteségeik miatt, Oroszországnak nehézségei vannak az új fegyverek előállításával – a háború legfontosabb hírei.

Több megfigyelőcsoport is arról számolt be, hogy az ukrajnai háborúhoz T–55-ös harckocsikat hoztak ki a raktárakból, amelyeket a Szovjetunió 1948-ban, nem sokkal a második világháború befejezése után kezdett gyártani. Az orosz hadsereg egyre inkább a hidegháború elejéről megmaradt készleteihez fordul utánpótlásért. 

EDITORS NOTE: Graphic content / Ukrainian servicemen walk down a street in the frontline city of Bakhmut, Donetsk region on April 23, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT
Fotó: AFP

Az Ukrajnában zajló háború fegyverkezésre késztette az egész világot, különösen Európát

A kontinens katonai kiadásai 2022-ben 2240 milliárd dollárt tettek ki, ez a globális 2,2 százaléka. Ukrajna fegyverekre fordított kiadásai 44 milliárd dollárra emelkedtek, ami az ország GDP-jének harmada. 

Ez hétszeres növekedés éves szinten. A legnagyobb katonai kiadása még mindig az USA-nak van, amely a világ teljes katonai kiadásainak 39 százalékát adja. Az USA és Kína együtt a globális fegyverkezés több mint feléért felelős. 

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök úgy fogalmazott, ha 

az idióta G7-ek exportkorlátozást vezetnek be, akkor Moszkva felmondja a gabonaszerződést. 

Az orosz-ukrán háború vasárnapi híreit itt olvashatja.

21:26

Az EU minden megtesz, hogy a megígért fegyverek eljussanak Ukrajnába

Az Európai Unió a maga részéről mindent megtesz, hogy teljesítse Ukrajnának ígért, fegyverszállításra vonatkozó vállalását – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn. Borrell szerint mindenki békét akar, de a békének igazságosnak kell lennie. Az EU a lőszerszállítási költségek egy részét is finaszírozza.


 

19:40

Lavrov: az ENSZ fenyegetést jelent az amerikai nagyhatalmi tervekre

Az ENSZ és alapokmánya fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok globális törekvéseire – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén. Az orosz diplomácia vezetője arról is beszélt, hogy a Nemzetközi Valutaalap végleg az Amerikai Egyesült Államok – egyebek között katonai – célkitűzései elérésének eszközévé vált.

18:49

Már idén megkezdené az uniós csatlakozási tárgyalásokat Ukrajna

Ukrajna az európai értékeket és az európai közösséget választotta, és ezért a választásáért most a lehető legmagasabb árat fizeti: Oroszország háborút indított Ukrajna ellen – jelentette ki Ruszlan Sztefancsuk, Ukrajna legfelsőbb tanácsának elnöke hétfőn Prágában az európai uniós országok parlamenti elnökei kétnapos konferenciájának nyitónapján. Ruszlan Sztefancsuk szerint országa a csatlakozási feltételek közül hét területen könyvelt el előrelépést. Hangsúlyozta, hogy Kijev bízik abban, hogy még az idén megkezdődhetnek Ukrajna csatlakozási tárgyalásai Brüsszellel.

17:58

New Yorkba érkezett Szergej Lavrov

Oroszország a soros vezetője az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amely a napokban New Yorkban ül össze. Szergej Lavrov nem csupán az ENSZ-csúcson vesz részt, hanem számos kollégájával is egyeztetéseket folytat. Meghívta többek között Antony Blinken amerikai külügyminisztert is az BT ülésein való részvételre.

15:25

Ukrajna februárban le akarta bombázni Moszkvát, de a Fehér Ház az utolsó pillanatban közbelépett

Moszkva elleni nagyszabású csapást tervezett Ukrajna februárban, az orosz invázió megindításának első évfordulójára időzítve. Minderről a Washington Post rántotta le a leplet titkosított hírszerzési jelentésekre hivatkozva. A dokumentumok szerint a Fehér Ház mindent tudott a készülő tervekről és még éppen időben sikerült leállítaniuk az egészet. 

13:53

„Többé nem ejtünk foglyokat, mindenkit megölünk” – üzente a Wagner-vezér az ukránoknak

Kemény üzenetet küldött az ukrán katonáknak Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője, aki a Telegram-csatornáján közölte: többé nem ejtenek hadifoglyokat. Prigozsint egy videó bőszítette fel, amelyen állítólag az látható, hogy két ukrán katona lelövi az orosz foglyokat, akiket őrizniük kellett volna. 

11:10

Az oroszok már menekülnek a Krímből, de Kijev így sem tart atomcsapástól

Az 1991-es határvonalak visszaállításáig biztosan nem áll meg az ukrán hadsereg. Erről beszélt Kirill Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője egy interjúban. Szerinte ez azt jelenti, hogy mind a Krím félszigetet, mind a szakadár területeket vissza foglalják majd az oroszoktól. Érdekesség, de véleménye szerint erre Moszkva is készül, és csakúgy mint Herszonnál, beindult a veszteséget enyhítő propagandagépezet. Az ukrán előrenyomulás hírére az orosz lakosok elkezdték eladni a Krím félszigeten található ingatlanjaikat.

10:28

Egymást lőtték az orosz katonák és a Wagner csoport zsoldosai, többen meghaltak

Lövöldözés robbant ki az orosz hadsereg katonái és a Wagner csoport zsoldosai között a Luhanszk megyében lévő Sztanicja Luhanszka településen – közölte az ukrán vezérkar. A tájékoztató szerint az összecsapás során mindkét oldalon voltak áldozatok.

09:14

Svájc bűnrészes lesz, ha Putyin megnyeri a háborút? Már meg is érkezett a reakció

Svájc számára törvény tiltja, hogy fegyvereket küldjön egy háborús övezetbe, illetve az országban gyártott fegyvereket harmadik fél sem küldheti ilyen területre.

09:12

A hidegháború óta nem fegyverkezett úgy Európa, mint tavaly

Európa katonai kiadásai 2022-ben meghaladták a hidegháború végi szintet, a több mint három évtizede legnagyobb növekedést Oroszország ukrajnai inváziója ösztönözte.

09:11

Medvegyev durván sértegette a G7 tagjait

Medvegyev úgy fogalmazott, ha az idióta G7-ek exportkorlátozást vezetnek be, akkor Moszkva felmondja a gabonaszerződést.

09:09

Egyre több hidegháborús fegyverre támaszkodik az orosz hadsereg

A hadtörténeti múzeumba zarándokolnak felszerelésükért az orosz katonák.

orosz-ukrán háború Dmitrij Medvegyev
Kapcsolódó cikkek