Az orosz védelmi minisztérium egy interkontinentális ballisztikus rakéta próbaindítását hajtotta végre – jelentette az orosz állami irányítású média. A rakétát a hírek szerint az oroszországi Asztrahán régió déli részén található Kapusztyin Jar rakétakilövő komplexumból indították, és egy kazahsztáni gyakorlótéren talált el egy célpontot. 

Fotó: AFP

Az orosz védelmi minisztérium korábban bejelentette, hogy megkezdődött a stratégiai katonai kiképzés a Yars interkontinentális ballisztikus rakétarendszerrel.

A Yars vagy RS–24 egy stratégiai szilárd tüzelésű interkontinentális ballisztikus rakétarendszer. A hatótávolsága 11 ezer kilométer, a robbanóereje pedig egymillió tonna TNT-nek felel meg. Az RS–24 Yars stratégiai rakétarendszer mobil egységekről vagy silóból indítható. Ez egy szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakéta, amely több, egymástól függetlenül célozható robbanófejet tartalmaz. 

 

Ez azt jelenti, hogy a rakétában több robbanófej is található, amely képes egymástól független célpontokat támadni.

 

 A Yars a Topol-M rakétarendszer módosított változata. Oroszország 2009-ben kezdte meg a Yars ICBM rendszerek telepítését, amikor a hordozórakétákat kísérleti harci szolgálatra helyezték a stratégiai rakétaerőnél.

Az orosz propagandisták azt állítják, hogy egyetlen légvédelmi rendszer sem tudja lelőni a rakétákat, amelyek mindegyike képes egy kis várost teljesen elpusztítani.

A védelmi tárca tájékoztatása szerint a kilövés célja az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlett harci eszközeinek tesztelése volt. „Ez az indítás lehetővé tette az új stratégiai rakétarendszerek fejlesztése során alkalmazott áramköri tervezés és műszaki megoldások helyességének megerősítését” – tették hozzá.

Megállapították, hogy a rakéta gyakorló robbanófeje a megadott pontossággal talált el egy színlelt célpontot a kazahsztáni Sary-Shagan gyakorlótéren. „Az indító feladatokat maradéktalanul elvégezték” – közölte a honvédelmi minisztérium.