Közélet

Orrával pénzt felszívó Zelenszkij-plakát jelent meg Milánóban, de kiderült egy kis turpisság

Egy olasz újságíró megnézte a helyszínen, hogy valóban kiraktak-e ilyen gyűjtőpontokat, de semmi ilyesmire nem bukkant.

Orrával pénzt felszívó, Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt ábrázoló plakátot bemutató videó terjedt el az interneten. Az ügyesen megszerkesztett videó szerint Milánóban, a dómnál helyezték ki az adománygyűjtőt, ahol bárki adhat különleges módszerrel összegöngyölt papírpénzt az ukrán elnöknek, erősen utalva ezzel arra a feltételezésre, hogy az így befolyt pénzeket Zelenszkij végül drogra költené – ahogy azt az orosz propaganda jó ideje sugallja. 

President Of Ukraine Volodymyr Zelensky Visits Poland
President of Ukraine Volodymyr Zelensky during the press conference in Warsaw, Poland on April 5, 2023. Visit to Poland is the first official international trip made by President of Ukraine since the Russian invasion begun on February 2022. During the trip Zelensky met with President and Prime Minister of Poland as well as with Polish people and Ukrainians that live in Poland. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A videók villámgyorsan elterjedtek, azokat elsősorban főleg oroszpárti oldalak osztogatták előszeretettel. 

A France24 híroldal járt utána, hogy mi igaz ezekből, és 

nem meglepő módon arra jutottak, hogy az égvilágon semmi.

A portál megkeresett egy milánói újságírót, aki kilátogatott a helyszínre, ahol egyetlen ilyen adománygyűjtőt sem talált, az a hirdetőoszlop, amely állítólag a Zelenszkijt ábrázoló szippantószerkezetet tartalmazta, egészen mást hirdetett. 

Megkérdezte a helyi közterület-felügyelőket, illetve az önkormányzatot is, hogy találkoztak-e ilyennel, még ha átmenetileg is, engedélyezték-e egy ilyen plakát kihelyezését, tudnak-e hasonlóról, de ők azt közölték, hogy senki sem rakott ki oda ilyen plakátot. Azaz a videó csak egyszerű számítógépes trükk lehetett. 

 

milánó Zelenszkij adomány drog
Kapcsolódó cikkek