Közélet

Partizánképzésbe kezdenek Kárpátalján

Ukrajnában elsőként Kárpátalján kezdték el megszervezni a nemzeti ellenállási mozgalmat. A jelentkezés már elindult a programba. Az Ukrán Nemzeti Bank azzal számol, hogy 2023-ban 42 milliárd dollárnyi pénzügyi támogatást kaphatnak.

Kárpátalja katonai kormányzója, Viktor Mikita számolt be arról, hogy ellenállási mozgalmat szerveznek a területen. Ukrajnában Kárpátalján kerül sor először ilyen fegyveres képzésre.

Ukrainian soldiers trained at the front with US-made weapons
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Mikita elmondta, hogy a régió hat járási központjában indulnak a kiképzések, amelyekre már lehet is jelentkezni. Az ellenállási mozgalomban legfeljebb 30 fős csoportokba szervezik a jelentkezőket, akik három hónapos kiképzésen esnek át – írta a Kárpáti Igaz Szó.

A foglalkozásokon a civileket hivatásos katonai kiképzők veszik kezelésbe. Megtanítják nekik a fegyverhasználat alapjait, illetve több védelmi taktikát. Mindezek mellett információs és medikus alapismereteket oktatnak a jelentkezőknek.

Egy éve a háború árnyékában – így él Kárpátalja

Kárpátalja eddig megúszta a közvetlen katonai összecsapásokat, a háború azonban teljesen átalakította a hétköznapi életet.

A kárpátaljai lap arról is írt, hogy Ukrajna az idén nagyjából 42 milliárd dollárnyi pénzügyi támogatásra számíthat. 

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) közleménye alapján írták, hogy ebből 4,6 milliárd a Nemzetközi Valutaalaptól érkezik.

Az idén sokkal jobbnak tűnik a helyzet, mint tavaly. 2023-ban 42 milliárd dollár pénzügyi támogatás várható, ezen belül 4,6 milliárd az IMF-től. Partnereink anyagi segítsége nagyon fontos ebben a nehéz időszakban 

– mondta az NBU elnökhelyettese, Szerhij Nikolajcsuk.

Az év eleje óta Ukrajna 11 milliárd dollárt kapott a nemzetközi közösségtől.

Az Ukrinform arról írt, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól, illetve a G7-országoktól hosszú távon 115 milliárdra számíthat az ország.

 

kiképzés háború Kárpátalja
Kapcsolódó cikkek