Biztonsági aggályokat vetettek fel azok a felvételek, amelyek a három leolvadt fukusimai reaktor egyikéből származnak. A felvételeket egy robotszonda készítette, és a fő támaszből kilógó acélrudak és a széles külső betonfalból hiányzó részek láthatók rajta, ami megkérdőjelezi, hogy egy esetleges földrengéssel szemben biztonságos-e a létesítmény.

Fotó: Kadzsijama Sudzsi / MTI / AP

Az üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató által útnak indított robot az egyes reaktor alatti talapzatban tett látogatást, mely közvetlenül az atomerőmű magja alatt található, és az első felvételekkel tért vissza a területről a 2011-es földrengés és cunami óta. A talapzat belseje rejtheti a legtöbb sugárzó anyagot, és 

a felvételek szerint a 120 centi vastag falak belülről jócskán károsodtak az építmény alján, láthatóvá téve a struktúrát erősítő acélrudakat.

A Tepco szóvivője, Keiszuke Macuo szerint az acélerősítések jórészt sértetlenek, ám a vállalat további elemzéseket is végre akar hajtani az adatok és a képek alapján, hogy megtudja, hogyan lehetne még inkább földrengésállóvá tenni az építményt.

A kilógó acélrudak ugyanis biztonsági aggályokat vetettek fel sokakban, hiszen mintegy 880 tonna erősen sugárzó, leolvadt nukleáris üzemanyag maradt a három reaktorban – jelenti az AP hírügynökség. Bár a robotszondák gyűjtöttek némi információt, a leolvadt törmelék sorsa jórészt ismeretlen, azonban a mennyiség több mint tízszerese a Three Mile Island részleges leolvadása után eltávolított mennyiségnek.

Maszao Ucsibori fukusimiai kormányzó a Tepcót a földrengéssel szembeni ellenállóság gyors vizsgálatára és az eredmények közérthető formában történő nyilvánosságra hozására kérte, hogy eloszlassa a lakosság aggályait szerte az országban.