Erősíteni kell a gazdasági együttműködést Európa és Afrika között, és erre napjaink nehézségei közepette különösen nagy szükség van, részben azért is, mert minél fejlettebbek a szomszédos földrész országai, annál kevesebb migráns indul útnak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Sierra Leonéban.

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a freetowni kétoldalú üzleti fórumon komoly megtiszteltetésnek és diplomáciatörténeti eseménynek nevezte a látogatását a tárcavezető, hiszen most járt először magyar külügyminiszter az országban.

A politikus hangsúlyozta, hogy 

nem egyedül, hanem vállalati és akadémiai vezetőkből álló delegáció kíséretében érkezett Sierra Leonéba, 

ami jól mutatja Magyarország elkötelezettségét a kölcsönösen előnyös megállapodások megkötése mellett. Felidézte az elmúlt pár év rendkívüli nehézségeit, a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai háború jelentette kihívásokat, mint a gazdasági és élelmiszer-ellátási válságot, valamint az egekbe szökő inflációt.

A külügyminiszter rámutatott, hogy bár a fegyveres konfliktus szomszédságában a negatív hatások súlyosak és közvetlenek, az afrikai országban is hasonlók, mivel a regionális háború következményei globálisak. Szijjártó leszögezte azt is, hogy az afrikai államok stabilitásának és gazdasági fejlődésének támogatása Magyarország érdekében áll, részben önös érdekből is, mivel minél stabilabbak és fejlettebbek ezek a térségek, annál kevesebb illegális bevándorló indul útnak Európa felé. Hozzátette, hogy ez az érdek kölcsönös, hiszen 

az érintett országoknak sem kedvez, ha elveszítik tehetséges fiataljaikat.

Az európai–afrikai gazdasági együttműködés javításának fontosságát is hangoztatta, jelezve, hogy ennek kiváló példája a Magyarország és Sierra Leone közötti, kölcsönösen előnyös és kölcsönös tiszteletre alapozott kapcsolat. Közölte, hogy a közelmúltban kétoldali gazdasági együttműködési megállapodást is sikerült aláírni, ami hamarosan a gazdasági vegyes bizottság összeülésével és a stabil jogi alapok megteremtése érdekében egy beruházásvédelmi szerződésről szóló tárgyalásokkal folytatódhat.

A tárcavezető kifejezte reményét, hogy minél hamarabb sikerül tető alá hozni a tervezett vízgazdálkodási megállapodást, és kiemelte, hogy az őt kísérő tizenegy vállalati vezetőből három is ezt a területet képviseli, amely a nemzetközileg legversenyképesebb magyar ágazat. Elmondta azt is, hogy 

a nap folyamán várhatólag sikerül lezárni a tárgyalásokat egy Sierra Leone-i víztisztító telep építéséről és több más projektről.

Ugyanakkor jelezte azt is, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, az egészségügyi és az információtechnológiai szektor, illetve az építőipar területén is lehetséges az együttműködés. A felsőoktatási partnerség kapcsán közölte, hogy évente ötven Sierra Leone-i diák tanulhat ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken, és az érdeklődést mutatja, hogy idén 590-en jelentkeztek a programra.

Sierra Leone fejlődését méltatva kiemelte, hogy ha az ország állampolgára lenne, akkor egyértelműen a jelenlegi elnökre szavazna, de mivel nem az, így semmit nem számít, hogy ő mit mond.

Mint mondta, hazánknak kis országként sajnos túl sok tapasztalata van arról, hogy külföldiek véleményt mondanak a belügyeinkről, ugyanakkor Sierra Leone utóbbi években megtett útja valóban figyelemre méltó.