Nemzetközi gazdaság

Éjjel ér Isztambulba az ukrán gabonaszállító

Már a Fekete-tenger déli részén jár a Sierra Leone-i zászló alatt hajózó Razoni, az első szállítóhajó, amely ukrán gabonát vitt ki a háborúban álló országból.

Várhatóan éjfél után ér Isztambulba a Razoni szállítóhajó, amely az első gabonaszállítmányt viszi Ukrajnából Libanonba. A Sierra Leone-i zászló alatt hajózó Razoni hétfőn indult útnak Odessza kikötőjéből, miután Ukrajna és Oroszország – Törökország közvetítésével – tető alá hozott egy megállapodást. 

A török tengerészet közlése szerint a hajónak – amely egy biztonsági vízi folyosón halad – eddig sima útja volt, már a Fekete-tenger déli részén jár és éjjel eléri Törökország partjait. A jelek szerint valóban sikerült minden aknát eltávolítani az útjából, ahogyan azt a felek megígérték. 

Célzottan vadászhatták le az oroszok az ukrán milliárdost

Olekszij Vadaturszkijt a hétvégén ölték meg rakétatámadásban, könnyen lehet, hogy a halálával üzenni akart Moszkva.

A Marinte Traffic nevű weboldalon élőben lehet követni a hajó mozgását. A Razoni összesen 26 ezer tonnányi kukoricát szállít. A rakományt a Boszporuszba való belépésekor alaposan átvizsgálják majd, mielőtt továbbengedik a török, ukrán, orosz és ENSZ-megfigyelők. 

Turkish Rear Admiral Ozcan Altunbulak gives a press briefing to media members at the Joint Coordination Centre (JCC) for Ukrainian grain exports in Istanbul on August 2, 2022. - The first shipment of Ukrainian grain left the port of Odessa on August 1 under the under the Black Sea Grain Initiative deal signed in Istanbul, on July 22, aimed at relieving a global food crisis following Russia's invasion of its neighbour. (Photo by OZAN KOSE / AFP)
Fotó: OZAN KOSE / AFP

A februárban kitört háború miatt hónapokra leállt élelmiszer-kereskedelem újraindítása kulcsfontosságú az afrikai és közel-keleti országok számára, amelyekben több tízmillióan is éhezhetnek, ha nem kapják meg az ukrán gabonát. Kijev közlése szerint még legalább 16 szállítóhajó vár indulásra, de egyelőre óvatosak az ukránok, és megvárják, hogy mennyire lesz sima a Razoni útja – írja a Guardian

 

 

 

gabonaszállítás Razoni éhezés orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek