A DatAdat Professional Kft. összesen több mint 50 millió forintot, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) pedig csaknem 40 milliót költött buszos utaztatásra, illetve személyszállításra tavaly márciusban – írta meg keddi cikkében a Mandiner.

A,Raised,Fist,Of,A,Protestor,At,A,Political,Demonstration
Fotó: Ink Drop

A lap forrásai szerint a DatAdat az ellenzéki összefogás március 15-i, Donald Tusk közreműködésével megtartott kampányrendezvényével összefüggésben bízhatott meg egy személyszállítással foglalkozó vállalkozást autóbuszos szolgáltatással. Ugyanezzel a céggel szerződött az MMM is.

Bár több száz busznyi ember utazását lehetett finanszírozni a fenti összegből, a Műegyetem rakparton tartott nagygyűlésen a portál beszámolója szerint nem volt nagy a tömeg.

A DatAdat több országon átívelő cégcsoportot hozott létre. A 24.hu korábbi cikke szerint a bécsi cégükben Bajnai Gordon érdekeltsége mellett többségi tulajdonrésszel bír a Higher Ground Labs Fund III LP, amely az amerikai Demokrata Párthoz köthető.

A vállalat érintett abban az ügyben is, amelyben az Egyesült Államokban működő Action for Democracy nevű szervezet összesen mintegy hárommilliárd forintnyi összeggel támogatta az ellenzéki miniszterelnökjelöt Márki-Zay Péter és az MMM kampányát.

A DatAdat bevallottan dolgozott az ellenzéki kampányban.

A tiltott külföldi kampányfinanszírozás gyanúja miatt a és az Állami Számvevőszék vizsgálatot indított. A NAV munkatársai házkutatást is tartottak a cégcsoport székhelyén. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának korábban a Nemzeti Információs Központ készített jelentést a pénzmozgásokról, amelynek nyilvánosságát feloldották.