Fogyasztóvédelmi intézkedésekről egyeztetett Varga Judit és Nagy Márton az letörése érdekében – közölte az Igazságügyi Minisztérium és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedden.

VARGA Judit
Fotó: Mónus Márton / MTI

A minisztériumok közös sajtóközleménye szerint az inflációt szerte Európában a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozták, ám a családok és a gazdaság megvédése érdekében a drágulás mértékének letörése és év végéig egy számjegyűre csökkentése érdekében a kormány már 20 intézkedésről döntött. Ezek között van a kamatstop, az élelmiszerárstop és a rezsicsökkentés védelme az átlagfogyasztásig.

A szankciós infláció elleni vakcina működik, a kormányzati várakozásnak megfelelően januárban már tetőzött a mértéke, azt követően pedig megindult a csökkenés

– írják a közleményben, amelyben hangsúlyozzák: annak érdekében, hogy az infláció csökkenésének folyamata minél erőteljesebb, minél jelentősebb lehessen, minden lehetséges eszközt meg kell ragadni. Ezért a Gazdasági Versenyhivatal a kormányzattal közösen – nemzetközi példák alapján – online árfigyelő rendszert hoz létre, amely hozzájárul a piaci verseny fokozásához, és megakadályozza a túlárazást.

Varga Judit igazságügyi és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ennek érdekében személyes megbeszélést folytatott, melynek során megállapították, hogy a jelenleg is zajló, többek közt a hatósági árszabályozás alá eső termékek kínálatát érintő fogyasztóvédelmi ellenőrzések mellett – amelyek a húsvét közeledtével különösen fontosak – új, a fogyasztók érdekeit szolgáló intézkedések kialakítása szükséges, amelyek hozzájárulnak a transzparencia és a piaci verseny további növeléséhez.

Ezért egy olyan fogyasztóvédelmi adatbázist hoznak létre, amely célzottan figyeli a termékek árváltozását, és segíti a fogyasztókat abban, hogy a legolcsóbb terméket vásárolhassák meg. A lakosság, a vásárlók helyzetbe hozásával, a tudatos döntések ösztönzésével, a versenyhelyet fokozásával megállítható a túlárazás, így tovább csökkenthető az infláció.