Itt az ideje, hogy a meghívja Ukrajnát a katonai szövetségbe – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott közös kijevi sajtótájékoztatón. Zelenszkij elmondta, hogy meghívást kapott a következő, júliusi NATO-csúcstalálkozóra, de Kijev többet akar.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg Visits Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine
Fotó: NurPhoto via AFP

Hálás vagyok a meghívásért a csúcstalálkozóra, de Ukrajnának az a fontos, hogy megkapja a tagságot

– mondta az államfő. Hozzátette: nincs objektív akadálya annak a politikai döntésnek, hogy Kijevet meghívják a szövetségbe. Szerinte itt az ideje a megfelelő döntéseket meghozni, mivel most a NATO-országokban élő emberek többsége és az ukránok nagy része is támogatja a csatlakozást. A politikus elárulta: sürgette Stoltenberget, hogy gyakoroljon nyomást néhány NATO-tagállamra, amelyek az ukrán elnök szerint lassan adnak nehézfegyvereket – írja a Reuters.

Stoltenberg közölte: Ukrajna NATO-tagsági pályázata – amelyet keleti szomszédunk tavaly szeptemberben adott be – és a biztonsági garanciák a szövetség júliusi csúcstalálkozójának napirendjén kiemelt helyen szerepelnek majd. Stoltenberg a háború kezdete óta Kijev fáradhatatlan támogatójának számít, és folyamatosan újabb fegyverszállítások mellett szállt síkra. A NATO-főtitkár ma először látogatott Kijevbe az orosz–ukrán háború kezdete óta. Elemzők szerint Ukrajna NATO-tagsági pályázata jelentős akadályokba ütközik, és évekbe telhet, amíg jóváhagyják, ha egyáltalán jóváhagyják. 

Putyin: az új orosz régiók évek óta küzdenek azért, hogy Oroszországhoz tartozhassanak

Az új orosz területek, azaz a Donyecki és Luhanszki népköztársaságok, valamint a Zaporizzsjai és a Herszoni régiók lakói hosszú évek óta azért küzdenek, hogy Oroszországhoz tartozhassanak – nyilatkozta pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin hangsúlyozta, hogy az új területeken dolgozó önkormányzati tisztviselőkkel szívélyesen és figyelmesen kell bánni, és minden szükséges támogatást meg kell adni az új régióknak az orosz államigazgatás és közigazgatás egységes rendszerébe való integrálásához.