Nemzetközi gazdaság

Putyin: az új orosz régiók évek óta küzdenek azért, hogy Oroszországhoz tartozhassanak

A Donyecki, Luhanszki, Zaporizzsjai és a Herszoni régiókat Moszkva az ősszel egyoldalúan annektálta. A területek Oroszországhoz csatlakozását más országok nem ismerték el.

Az új orosz területek, azaz a Donyecki és Luhanszki népköztársaságok, valamint a Zaporizzsjai és a Herszoni régiók lakói hosszú évek óta azért küzdenek, hogy Oroszországhoz tartozhassanak – nyilatkozta pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök
Vlagyimir Putyin szerint az új orosz régiók évek óta küzdenek azért, hogy Oroszországhoz tartozhassanak.
Fotó: AFP

Putyin erről a helyi önkormányzati tanács ülésén felszólalva beszélt – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az ott lakó honfitársaink sok éven át teljesen más regionális és önkormányzati körülmények között éltek, amelyek nem hasonlítanak az oroszországi viszonyokhoz

– emelte ki az orosz elnök.

Putyin hangsúlyozta, hogy az új területeken dolgozó önkormányzati tisztviselőkkel szívélyesen és figyelmesen kell bánni, és minden szükséges támogatást meg kell adni az új régióknak az orosz államigazgatás és közigazgatás egységes rendszerébe való integrálásához.

A Kreml első embere arról is beszélt, hogy sok önkéntes van az önkormányzati közösségben, akik maguk döntöttek úgy, hogy ott vállalnak munkát, ahol nehéz a helyzet.

Ők példát mutatnak a haza iránti hűségből, és most védik történelmi területeinket, védik az ott élő embereket

– zárta mondandóját Putyin.

Mint ismert, Oroszország tavaly ősszel annektálta a négy szóban forgó ukrán régiót. Erről egy népszavazás döntött, amelyet azonban Moszkván kívül más nem ismert el legitim referendumnak.

Az aláírt csatlakozási szerződés értelmében az Oroszországi Föderáció új jogalanyainak a 2026. január 1-jéig tartó átmeneti időszakban kell megoldaniuk az orosz gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerbe, valamint a hatóságok rendszerébe való integráció kérdéseit, beleértve azokat is, amelyek a katonai szolgálatra vonatkoznak.

Ilyen az orosz megszállás alatt élni: kitálalnak a túlélők

Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának ülésén mondták el ukrajnai túlélők, hogy milyen az orosz megszállás alatt élni, és hogy milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül. Volt, akivel a saját sírját is megásatták, ám végül kiderült, csak rá akartak ijeszteni.

 

 

Herszon Vlagyimir Putyin Luhanszk Zaporizzsja Donyeck
Kapcsolódó cikkek