Joe Biden amerikai elnök támogatottsága a márciusi 39 százalékról – a 3 százalékpontos hibahatáron belül – a még mindig a mélypont közelében maradó 40 százalékra kúszott fel – derült ki a Reuters–Ipsos friss közvélemény-kutatásából.

Fotó: AFP

A válaszadók továbbra is a bevándorlás, illetve a jelzálog- és autóhitelek ugrásszerű drágulását eredményező, amerikai mércével mérve roppant magas miatt aggódnak a leginkább.

Szintén aggodalomra adott okot a tengerentúlon a Covid–19 miatt bevezetett szabályok csütörtöki lejárta is, hiszen a szigorú előírások sok külföldit akadályoztak meg abban, hogy menedékjogot kérve átkeljenek az Egyesült Államokba.

A héten már hosszú sorokban álltak a migránsok Tijuana mexikói határvárosban, várva, hogy megszűnjön a szabályozás hatálya.

 A Reuters–Ipsos felmérése szerint a megkérdezettek 54 százaléka – a republikánusok 77 százaléka és a demokraták 34 százaléka – ellenzi az országba évente beengedett bevándorlók számának növelését.
Mindössze 26 százalék mondta, hogy helyesli Biden bevándorlással kapcsolatos tevékenységét. 

A válaszadók 66 százaléka azt is támogatja, hogy katonákat küldjenek a határra a határőrök támogatására.

A Pentagon ebben a hónapban jelentette be, hogy a Biden-kormányzat átmenetileg további 1500 katonát küld a határ biztosítására, hogy segítsenek a korlátozások feloldásának előkészítésében.
A kutatás eredménye alapján úgy tűnik, a jövő évi választások során a bevándorlás lesz a küzdelem egyik kulcskérdése. A republikánusok a katonák határra küldése ellenére azzal vádolják Bident, hogy puhány a bevándorlás kérdésében.
A republikánus jelöltségre esélyes korábbi elnök, Donald Trump az illegális bevándorlás elleni fellépést tette kormánya egyik központi témájává, és ez valószínűleg a kampányban is így lesz.

Joe Biden azonban a kormányzati kiadások miatt is kénytelen a republikánusok kritikájával szembesülni.

Az államfő kedden találkozik Kevin McCarthy republikánus képviselőházi elnökkel, hogy megvitassák a szövetségi adósságplafon körüli patthelyzetet. A hitelfelvételi korlát felemelésének elmaradása azt eredményezheti, hogy Washington már június 1-jétől fizetésképtelenné válhat – figyelmeztetett az amerikai pénzügyminisztérium.

Az adósságplafon megemelése kapcsán a megkérdezettek meglehetősen konzervatívnak bizonyultak, hiszen az 54 százalékuk mondta, hogy ellenzi a megemelését. A főiskolai végzettséggel nem rendelkezők 59 százaléka, a diplomások 44 százaléka nem értett egyet a korlát lazításával.