Ha a kongresszus nem tesz lépéseket az adósságplafon ügyében, az alkotmányos válságot idézhet elő, ami a pénzügyi piacokra és a kamatlábakra is kihatással lehet – figyelmeztetett Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter az ABC News This Week című műsorában adott interjújában.

US Treasury Secretary Janet Yellen holds a Press Conference
ECONOMY-CONFLICT-CLIMATE
US Treasury Secretary Janet Yellen holds a press conference at the US Treasury Department in Washington, DC, on April 11, 2023. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Fotó: AFP

Yellen kijelentette, hogy az adósságplafonról szóló tárgyalások során nem szabad pisztolyt tartani az amerikai nép fejéhez, és megismételte a törvényhozóknak szóló figyelmeztetését, miszerint a kabinet csak június elejéig tudja kifizetni a számláit a limit emelése nélkül. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy 1960 óta 78 alkalommal emelték meg az adósságplafont, háromszor az előző kormány idején, mindig kétpárti támogatással. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a kongresszus a plafon emelésének és a költségvetési prioritásokról szóló megállapodások elérésének áraként 

gazdasági katasztrófával fenyegeti az amerikai háztartásokat és a globális pénzügyi rendszert.

Wally Adeyemo pénzügyminiszter-helyettes az MSNBC The Sunday Show című műsorában adott interjújában szintén a fizetésképtelenség kockázatával kapcsolatban kongatta a vészharangot. Adeyemo Yellenhez hasonlóan kijelentette, hogy a fizetésképtelenség katasztrofális lenne az Egyesült Államoknak. Janet Yellen még a hét elején írt levelében figyelmeztette a kongresszust, hogy az alacsonyabb adóbevételek miatt a vártnál jóval korábban, június 1-jén képtelenné válhat a hitelei törlesztésére az Egyesült Államok, ha nem emelik meg az adósságlimitet.

A piacokon eddig nem okozott különösebb hullámokat a félelem: például a híres befektető, a 92 éves Warren Buffett nem tudja elképzelni, hogy csődbe menjen az ország, szerinte mindenképp emelni fognak az adósságplafonon. Az eset precedens nélküli lenne, és megrázná az egész világgazdaságot. A jelenlegi, 31 400 milliárd dolláros plafont január 19-én érték el, a pénzügyminisztérium azóta speciális számviteli manőverekkel biztosítja, hogy a kormány fizetni tudja a kötvényeseket és a nyugdíjasokat.

Egy hasonló politikai harc 2011-ben már a fizetésképtelenség határára sodorta a világ legnagyobb gazdaságát, amely emiatt elveszítette elsőrangú hitelminősítését. Joe Biden amerikai elnök jövő hét kedden találkozik a Fehér Házban Kevin McCarthy republikánus házelnökkel, Mitch McConnell republikánus szenátusi kisebbségi vezetővel és más politikusokkal, hogy tárgyaljanak a kérdésről. A megbeszélések azonban szakértők szerint most még a 2011-esnél is nehezebbek lesznek.