A Proud Boys négy tagját lázító összeesküvésben találta bűnösnek egy washingtoni esküdtszék, a vád szerint a 2020-as választás után erőszakkal megakadályozták, hogy Donald Trump akkori elnök békésen adja át a hatalmat a megválasztott Joe Bidennek.

SALEM, OR - JANUARY 08: A Proud Boys gestures in front of the Oregon state capitol during a protest in support of the January 6 attack on the U.S. Capitol on January 8, 2022 in Salem, Oregon. The Proud Boy organization in Oregon has long been supportive of those arrested in last January's riot in Washington D.C.
Fotó: Nathan Howard / Getty Images

A Proud Boys Donald Trump hadserege volt

– állította az ügyész a per végén. A vádlottak Enrique Tarrio – a Proud Boys régi elnöke –, Ethan Nordean, Joseph Biggs, Zachary Rehl és Dominic Pezzola ellen számos vádat emeltek, köztük három különböző összeesküvésvádat, a választói kollégium szavazásának akadályozását és a felmerült bizonyítékok manipulálását.  

A CNN cikke szerint 

a most meghozott ítélet a harmadik alkalom volt, amikor az ügyészek lázító összeesküvés miatt ítéltek el résztvevőket a Capitolium  2021. január 6-án történt ostroma miatt

A védőügyvédek azzal érveltek, hogy ügyfeleiknek soha nem volt tervük a törvényhozás épülete elleni ostromra és az aznapi elektori kollégiumi szavazás leállításához. A bemutatott üzenetekben és a videókban nem látszik más,  csupán ostoba, vulgáris szövegek – mondták az ügyvédek. A tárgyaláson az esküdtek meghallgatták több tiszt vallomását, akik január 6-án védték a Capitolium épületét, az FBI-ügynököket, akik a Proud Boys ügyében nyomoztak, valamint a csoport több tagjának vallomását, köztük két vádlottat, akik közül senki sem mondta, hogy valaha is volt konkrét terve a Capitolium elfoglalására. 

Az esküdtszék négy vádlott esetében tudta minden kétséget kizáróan megállapítani a bűnösséget. Az ötödik vádlottnak, szintén a Proud Boys szervezet tagjának bűnösségét nem tudták egyértelműen megállapítani, ezért a bíró az esküdtszéktől a döntés megfontolását kérte. 

Ítéletet még egyik esetben sem hozott a bíró az esküdtszéki döntések után. Az összeesküvés bűncselekménye alapesetben húsz év börtönbüntetéssel jár.

A Proud Boyst 2016-ban alapította a kanadai Gavin McInnes, a Vice magazin társalapítója. A szervezet évekkel ezelőtt került először a kanadai címlapokra, miután öt társuk – a csoport fekete-sárga viseletében – megzavarta az őslakosok közösségének egy szobor elleni tiltakozását. A csoportot a Facebook és az Instagram is letiltotta 2018 októberében, miután megsértette a platformok gyűlölet elleni politikáját, és az FBI szélsőséges szervezetnek nyilvánította. A Capitolium ostromában betöltött szerepük miatt Kanadában a Boko Haramhoz, az ISIS-hez és az al-Kaidához hasonlóan terrorszervezetté nyilvánították a csoportot. A jobboldali szervezet 2021-ben oszlatta fel magát.