Az óvoda- és iskolapszichológusok kiemelt szerepet játszanak a gyerekek és fiatalok mentális egészségének megerősítésében. Az UNICEF Magyarország 2021-ben eljuttatta a kormányhoz a mentálhigiénés javaslatait, amelyek között kiemelten szerepelt az is, hogy a kormány növelje meg az iskolapszichológusok számát az intézményekben – olvasható a szervezet közleményében.

A jelenlegi szabályozás szerint a gyermekek pszichológiai ellátásának megszervezése az óvodákban és iskolákban törvényileg garantált és irányszámokhoz kötött. A módosítási javaslat szerint ezt a létszámhoz kötött ellátási garanciát kivezetnék a törvényből, ám ez valós kockázatot jelenthet arra, hogy a jövőben ennél is kevesebb óvoda- és iskolapszichológus lesz elérhető, pedig egyre több gyermek és fiatal szorul ellátásra. Az alapvető jogok biztosának álláspontja szerint a már előzetesen az iskolákban bevezetett 500 fős tanulói létszámhoz kötött szakellátás sem volt képes biztosítani valamennyi gyermek számára a lelki egészséghez való egyenlő esélyű hozzáférés lehetőségét.

tinédzser öngyilkosság
Fotó: Shutterstock

 

Az UNICEF Magyarország közlése szerint 

a mentális egészséggel összefüggő problémák fele 14 éves korig, a háromnegyede pedig a 20-as évek közepéig elkezdődik. 

Ennek a korosztálynak a támogatásában az iskolapszichológusok nélkülözhetetlenek, ugyanis az esetek többsége, bár kezelhető lenne, felderítetlen és kezeletlen marad, ami az egész életpálya sorá tartós egészségügyi és társadalmi-gazdasági következményekkel jár. A problémát csak súlyosbítja, hogy 

világszerte 4 gyermekből egy olyan szülővel él együtt, aki mentális zavarral küzd.

Az UNICEF nemzetközi szinten is vizsgálta a gyermekek, fiatalok lelki egészségének helyzetét. Becslések szerint 

világszerte minden hetedik serdülő küzd mentális betegséggel. Kelet-Európában, Közép-Ázsiában, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában az öngyilkosság a második vezető halálozási ok a 15–19 évesek körében.  

A Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórházban és Szakambulancián kezelt esetek magas száma és a rendellenességek súlyosbodó tendenciája szintén azt mutatja, hogy sürgős beavatkozásra van szükség. A Vadaskert szakemberei szerint a világjárvány óta a szorongásos és depressziós esetek száma az ötszörösére nőtt, amit a sürgősségi esetek 40 százalékos emelkedése kísért. A kutatások szerint világszerte a diagnosztizált mentális zavarok 40 százalékát a szorongás és a depresszió okozza, Európában pedig ennél is magasabb, 55 százalékos arányról számolnak be.  

Az OECD egészségügyi adatbázisa szerint 2022-ben az európai fiatalok fele arról számolt be, hogy nem kapott megfelelő mentálhigiénés ellátást. 

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága is jelezte az ajánlásait Magyarország felé, amelyben fokozott erőfeszítéseket sürget a mentális egészségügyi problémák kiváltó okainak azonosítására és kezelésére – különösképpen a serdülő korosztályt illetően. Hangsúlyozza a pszichológiai tanácsadáshoz való megfelelő hozzáférés biztosítását, a mentális egészségügyi szolgáltatások online elérhetőségének bővítését, továbbá szorgalmazza, hogy a gyermekek – beleértve a 14 év alattiakat is – számára az egész ország területén legyen elérhető a személyes és gyermekbarát ellátás. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot akár mobiltelefonról is, vagy keresse fel az ongyilkossagmegelozes.hu-t.