Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok kosárlabdázó tíz hónap után újra az Egyesült Államokban van azt követően, hogy csütörtökön egy amerikai–orosz fogolycsere egyik szereplője lehetett Abu-Dzabiban. 

Fotó: AFP

Grinert pénteken egy texasi katonai repülőtéren látták leszállni egy repülőről. A kosaras telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, és hazatértét követően speciális orvosi tanácsadást, valamint szakszerű segítséget kap.

Roger Carstens, a túszügyek elnöki különmegbízottja internetes kommentjében kiemelte: nagyon örül, hogy Brittney Griner visszatért az Egyesült Államok földjére. Grinert februárban – amikor a négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg játékosa volt – a seremetyjevói repülőtéren állították elő, majd drogbirtoklás miatt tartóztatták le, táskájában kannabisztartalmú olajat találtak. Grinert augusztusban kilencéves börtönbüntetésre ítélték. 

Ügyében csütörtökön következett be fordulat, amikor fogolycsere során kiadták őt az orosz hatóságok. Grinerért cserébe Viktor But orosz fegyverkereskedőt engedték el az amerikaiak. A korábbi katonai tolmácsot, a KGB volt őrnagyát 2011-ben 25 év börtönre ítélték az Egyesült Államokban, miután részt vett a kolumbiai FARC szélsőbaloldali gerillaszervezetnek történt jelentős fegyvereladásban. 

Donald Trump volt amerikai elnök szerint hazafiatlan cselekedet volt a Washington és Moszkva közötti fogolycsere, Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban lehetségesnek nevezte a folytatást, mint ahogy azt is, hogy a felek további fogolycserékben állapodjanak meg.